Eksperter har bedt om at all import og grensehandel med dansk svinekjøtt stoppes umiddelbart på grunn av faren for smitte fra den antibiotikaresistente bakterien MRSA.

I fjor importerte Norge 1.656 tonn svinekjøtt, ifølge tall fra Nortura.

Av de fire største matvarekjedene i Norge, er det kun ICA som kan avkrefte at noen av butikkens matvarer inneholder importert svinekjøtt fra Danmark. Verken Coop, Rema 1000 eller NorgesGruppen har full oversikt over hvor kjøttet i produktene de selger kommer fra, skriver Nationen.

Ifølge Mattilsynet finnes det lite MRSA i Norge. MRSA kan finnes i kjøtt fra svin som er smittet, men sannsynligheten for at mennesker skal smittes gjennom å spise svinekjøtt, er svært liten. Bakterien stryker med når man steker kjøttet.

I Danmark har fire personer dødd av MRSA fra svin. Bakterien har spredt seg til en sterkt økende andel av danske svinebruk.