NTB

I Hedmark har kyr gått sprengfulle av melk på grunn av strømbrudd denne uken, etter som trær har tatt med seg strømledningene i uværet. Men å fri kyrne fra plagene ved å håndmelke dem er ikke aktuelt for dagens bønder, skriver avisen Østlendingen.

Det betraktes som for tungt og tidkrevende — og dessuten er det så som så med ferdighetene.

— Det er ikke så mange som kan å håndmelke lenger. Kuen er heller ikke vant til annet enn maskin, sier lederen i Hedmark Bondelag, Einar Frogner.

Han er selv blant dem som ikke behersker håndmelking.

— Jeg hadde nok klart å få ut noen dråper, men noe imponerende resultat hadde det ikke blitt, sier han.

Distriktsveterinær Morten Grøtterud i Elverum sier det ikke bør gå mer enn 6-8 timer over normal tid for melking. Melkespreng øker risikoen for jurbetennelse, og det er ubehagelig for en ku som kan levere opp mot 50 kilo melk i løpet av en dag. Han mener alle bønder kan klare å håndmelke, selv om det ikke går så fort som i gamle dager.

Melkebonde Bente Pünther på gården Ommang Søndre på Ådalsbruk synes derimot håndmelking er noe av det mest avslappende og myke arbeidet hun utfører. Hun melker daglig 11 kyr og 32 geiter for hånd.

— Alle kan lære seg å håndmelke, men det er nok en fordel å begynne i ung alder, sier hun til Østlendingen.

Hun tror ikke det går særlig mer tid med på å melke på godt, gammelt vis enn å bruke maskin.

— Når vi er to om jobben melker vi alle dyrene på en time og tre kvarter. Vi sparer også tid på at vi ikke har for- og etterarbeid som vi ville hatt med en melkemaskin, påpeker hun.