Aktor hadde lagt ned påstand om 90 dagers betinget fengsel.

Fornøyd

Jon Lech Johansen, populært kalt DVD-Jon, er heller ikke ilagt saksomkostninger, og retten mener det ikke er grunnlag for inndragning av utstyr.

— Jeg er fornøyd med dommen. Men jeg har hele tiden regnet med at jeg skulle bli frikjent fordi det vi har gjort er tillatt, sier Lech Johansen. 19-åringen var tiltalt for å ha deltatt i knekkingen av beskyttelsessystemet Content Scrambling System (CSS), samt for å ha deltatt i produksjonen av et piratprogram med navnet DeCSS. Programmet, som ble lagt ut på internett, gjør det mulig å spille av DVDer produsert av den amerikanske film- og underholdningsindustrien, Movie Pictures Association (MPA), under operativsystemet Linux. Ifølge tiltalen skal programmet ha blitt lastet ned mer enn 5.000 ganger fra internett i perioden fra oktober 1999 til 17. januar 2001.

- Ran av hemmeligheter

Aktor, førstestatsadvokat Inger Marie Sunde, la i sin prosedyre vekt på at Johansens program setter fart på piratkopieringen av DVDer. Hun mener programmet er et ran av bedriftshemmeligheter.

Forsvareren, advokat Halvor Manshaus, ba retten om å frikjenne Johansen fordi han ikke kunne være ansvarlig for om noen bruker programmet til andre formål enn å ta sikkerhetskopier av lovlig kjøpte DVDer.

Johansen selv hevdet at hans motiv for å utvikle DeCSS var at han skulle utvikle en DVD-spiller for operativsystemet Linux, ikke for å kopiere DVD-filmer.

Økokrim har etterforsket saken siden januar 2000 da Johansen ble anmeldt av organisasjonen til MPA. Det er aldri tidligere blitt ført en lignende sak for norsk rett. (NTB)

I RETTEN: Jon Lech Johansen og hans ene forsvarer, Halvor Manshaus.
FOTO: SCANPIX