— Dette er ikke grensesprengende! Jeg har kjørt gokart, stått på vannski og driver med konkurranseseiling, forteller Thomas Johannesen (25).

Bergens Tidende møter Johannesen på glattisen på curlingbanen i Loddefjord. Rundt ham spiller et par og tyve svaksynte og blinde curling for første gang.

De er alle i Bergen i anledning julebordet til Norges Blindeforbunds Ungdom (NBfU) region Vest. Dagen begynte med bowling. Etter besøket på Iskanten går turen til julebordsmiddag i sentrum.

Reiser seg etter fall

Johannesen har vært blind i snart 20 år, men lar ikke det begrense fritidsaktivitetene sine.

— Dette har ikke noe med frykt å gjøre. Alle synes jo curling er gøy, sier Johannesen.

Han mener foreldrenes oppdragelse er avgjørende for i hvilken grad synshemmede velger å sprenge egne grenser.

— Overbeskyttelse kan skade mer enn det beskytter. Mine foreldre sa at alt et fulltseende barn skulle få lov til, skulle jeg få lov til.

I tiden etter at Johannesen ble blind, fortsatte han å sykle til skolen iblant.

— Det ble noen fall, og jeg har tatt en murkant innimellom. Men jeg sitter nå her foreløpig, sier askøyværingen.

Møtes flere ganger årlig

Like bortenfor står Stine Jåthun fra Stavanger. Hun har såkalt kikkertsyn, som innebærer at hun i stedet for en synsradius på 180 grader, kun har et syn på 2-5 grader. Selv om attenåringen i tillegg er nærsynt og lysømfintlig, gjør hun etter hvert en god figur.

— Dette er knallkjekt, og jeg synes jeg begynner å bli elegant på isen nå, sier Jåthun.

Sammen med Johannesen sitter hun i styret til NBfU sin vestlandsavdeling. I tillegg til julebordet, avholder de flere arrangementer årlig for sine rundt 60 medlemmer.

— Det er veldig viktig å få med folk på nye ting. Noen vegrer seg for å begynne med aktiviteter som fullt seende driver med, sier Jåthun.

INGEN UTFORDRING: Thomas Johannesen (midten) fra Askøy sykler i blinde. Derfor er han ikke redd for å bevege seg ut på glattisen. Her får han veiledning av sine lagkamerater Christian Jensen og May Nordberg.
Valde, Vegar
HJELPER HVERANDRE: Svaksynte Inger Anette Myhre (25) forklarer blinde Lise Bakkan (25) hvordan hun skal sende curlingsteinen av gårde. I helgen var et tjuetall blinde og svaksynte samlet på julebord i Bergen.
Valde, Vegar