— Situasjonen er under kontroll. Det er ikke fare for liv, og skipet har ikke bedt om nødassistanse. En redningsskøyte er på stedet, og slepebåt er på vei, sa redningsleder Lars Nedrevåg ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB lørdag formiddag.

Cruiseskipet er ikke evakuert, men lettbåter ble brukt til å bringe passasjerer til land så de fikk vært med på planlagte utflukter.

Hovedredningssentralen ble varslet om grunnstøtingen ved 8.15-tiden. Uhellet skjedde da skipet var på vei mot kai i Gravdal ved Leknes med 1.096 personer om bord, inkludert en norsk los.

Kystvakten på plass

Det ble på et tidspunkt meldt at det var bevegelse i skipet.

— Vi har ikke kontinuerlig kontakt, men så vidt vi vet, er det bevegelse, sier Nedrevåg.

Redningslederen sier det går mot fjære sjø i området, men at grunnen der skipet står, er stabil og relativt flat. Det er totalt 1095 mennesker om bord, og en redningsskøyte sleper nå på båten for å få den løs.

— Kystvaktskipet «Nordkapp» er der, og det er deres dykkere som er nede og tar en sjekk. KV «HarstadU er ventet til stedet klokken 19 lørdag. Det har større motorkraft, og sammen skal de to skipene forsøke å trekke havaristen av grunnen, sier pressekontakt Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Stigende sjø

Skipet tar ikke inn vann, og situasjonen har hele tiden blitt beskrevet som udramatisk. Vinden drev skipet på grunn da det var i ferd med å gå inn til kai i Gravdal ved Leknes ved 8-tiden lørdag morgen. Rundt 400 passasjerer har tilbrakt dagen om bord, mens de øvrige ble satt i land med lettbåter for å delta på utflukter eller se seg om på Vestvågøy.

Vannstanden sank i timene etter at skipet ble sittende fast, men laveste lavvann ble passert klokken 13.30, og dermed vil vannet stå høyere når skipet skal bli forsøkt slept av grunnen.

Beredskap

— En taubåt er også på vei til stedet i tilfelle de to kystvaktskipene ikke lykkes, men den vil bruke litt tid på å komme frem, sier Mortensen.

To redningsskøyter er også på stedet, og kommunen og den lokale redningssentralen er i kriseberedskap i tilfelle det blir nødvendig å evakuere skipet.

— Det er ventet litt friskere vind fra sør eller sørøst etter hvert, og det er ikke ønskelig, men foreløpig er ikke situasjonen blitt noe mer dramatisk enn den har vært tidligere i dag, sier Mortensen.

«Marco Polo» er registrert på Bahamas.