kveld klokken 22.10 norsk tid, 18.10 lokal tid, kunne MS Nordnorge melde om at alle de 294 passasjerene, samt 8 besetningsmedlemmer fra MS «Nordkapp» er vel om bord i MS Nordnorge.

WEB-KAMERA PÅ «NORDNORGE» HER

Men det er ikke alle som vil oppleve de neste 40 timene som særlig komfortable.

— Vi har ikke køyer til alle, så her må vi gjøre det beste ut av situasjonen og improvisere, sier kommunikasjonsdirektør Hanne K. Kristiansen i Hurtigruten Groups AS til bt.no.

— Hvor skal de som ikke får tildelt rom sove?

— I fellesarealer. Sofaer, andre egnete møbler og på gulvet. Vi får flere madrasser ombord.

— Hvordan har reaksjonene fra passasjerene vært?

— Vi har fått veldig mange reaksjoner, men det viktigste nå er at alle passasjerene rekker sin transfer videre. Dette satser vi på å få til. Dette er ingen ønskesituasjon, men vi får bare gjøre det beste ut av den.

Ytre hull

Grunnstøtingen skjedde klokken 18.30 tirsdag kveld norsk tid like ved Deceptionøya, som er en del av øygruppen South Shetland Island i Antarktis.

Ifølge Veritas er det hull i det ytre skroget på «Nordkapp», og det er vanninntrengning mellom skrogene midtskips og i baugen. Det kommer ikke vann inn i skipet. Skipet ligger nå til ankers ved Whalers bay.

Det skal ikke være noen fare for skipet så lenge det ligger rolig.

613 om bord

«Nordnorge» kom fram til havaristen onsdag formiddag, og Sjøfartsdirektoratet har gitt dispensasjon for at alle passasjerene kan tas om bord. «Nordnorge» har selv 243 passasjerer og et mannskap på 76. Når passasjerene fra «Nordkapp» overføres, vil det totalt bli 613 mennesker om bord i «Nord-Norge». Dette er i overkant av hva skipet er sertifisert for i åpent hav. Derfor var en dispensasjon nødvendig.

— «Nordkapp» kan utgjøre en risiko for passasjerene, sier kommunikasjonsdirektør Knut Egil Hansen i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

«Nordnorge» må gå i 40 timer med passasjerene før skipet ankommer Ushuaia i Argentina fredag morgen. Det kan bli en prøvelse for mange av passasjerene fordi det ikke er lugarplass til alle om bord.

Passasjerene kommer fra 19 ulike nasjoner. 113 er fra USA. Bare fire av passasjerene skal være fra Norge.

Kommunikasjonsdirektør Hanne K Kristiansen

— Vi har operert lenge i disse områdene uten å ha opplevd uhell, så jeg er sikker på at dette ikke vil få noen markedsmessige konsekvenser for oss.

Passasjerene fra «Nordkapp» får ikke noe luksusliv ombord i overfylte «Nordnorge».
Gingele, Franz