Reiselivsbransjen ble en av de store kommersielle taperne etter terrorangrepene mot USA 11. september. I utrygge tider vil mange mennesker helst holde seg i ro, ikke ta sjanser. Flyselskap måtte si opp tusener, hoteller sto halvtomme, reiseoperatører permitterte ansatte – og i cruisebransjen gikk skip i opplag, rederier konkurs og aksjene stupte. Store, flotte cruiseskip kunne være nye terroristmål.

Velge og vrake

Men verden går tross alt videre. Folk drar stadig på ferie, og de som ikke plages av terrorfrykt, som har fritid og penger å disponere denne høsten — de kan nå velge og vrake i fristende tilbud. Særlig innen cruise.

Kapasiteten er svær. En hel armada av store, flotte båter skal fylles. Pris er et effektivt lokkemiddel. Billigsalg som ikke bare er forbeholdt amerikanere som kan bile til kaien.

Også vestlendinger kan nyte godt av «situasjonen». Hva sier du til 3500-4000 kroner for en ukes cruise i sørlige Karibia – all mat inkludert?

— Fremover mot jul er det svært gode priser på cruise. Ordinært er dette lavsesong med hyggelige priser, men i år er tilbudene ekstraordinært gode. De som vil, har lyst og råd, kan fråtse i ypperlige cruiseferier i noen måneder nå, sier Gunnar Lepsøe som leder Cruise Spesialisten i Bergen.

Snus på internett

— Vi og våre konkurrenter i bransjen får inn tilbudene fra samtlige cruiserederier. «Special offers» er ikke bare noe amerikanere i Florida nyter godt av, selv om de kan skumme restplasser til uhørte priser.

— Flydelen da?

— Vi kan saumfare markedet etter de «beste» prisene, eller kundene velger å gjøre det selv. Her er mange penger å tjene på å snuse rundt på internett. Det er fullt mulig å kjøpe en fiks ferdig cruisepakke med flydelen inkludert for 8-10.000 kroner, hevder Lepsøe. Da får man et kvalitetscruise på en uke fra et velrenommert selskap.

Smarte adresser

Prisbevisste, cruisesugne nordmenn som vil ha milde, solfylte hav-vinder på øvre dekk i håret i november/desember kan enten gjøre jobben selv via internett, eller la byråer/cruiseselskaper ta seg av alt. Nettadressen www. restplass.no er en smart arena å oppsøke for billige flybilletter. Rundt 3000 kroner for tur/retur USA er knallpriser. Nyttige adresser for cruisetilbud er www. cruisevacationguide.com og www. cruiseweb. com

— Vårt siste cruise i Middelhavet for sesongen, 12 dager med avgang 8. november, selger vi til svært gunstige priser nå, lokker markedssjef Helle Bakkeland hos Norwegian Cruise Line i Oslo.

— Amerikanerne vil ikke fly til Europa nå, og de fleste derfra har trukket seg fra dette cruiset. Rene varp

Hos giganten RCCL med Wilhelmsen-familen på eiersiden, bugner det også av billige fristelser.

— Syv netters luksuscruise med Celebrity Cruises ut fra San Juan i sørlige Karibia for 399 dollar. Råbillig! fastslår markedssjef Magnus Wrahme, men poengterer at dette er prisen for «cruise only».

Utfordringen blir å finne flybilletter til San Juan, men belønningen venter i form av en ferie med svært mye for pengene.

— Denne prisgunstige situasjonen i cruise varer imidlertid ikke lenge. Etter toppsesongen med tilsvarende priser rundt jul og nyttår, kommer januar med fine, attraktive tilbud – og så er vi tilbake til ordinær forretning, heldigvis. I USA oppfordres folk til å feriere som før, både flyselskap, hoteller og cruiserederier har fristende kampanjer. RCCL har allerede nå gode bestillingstall for cruise i 2002, sier Wrahme som for øyeblikket har mange ukescruise i 6000-kronersklassen. Det er rundt 3000 kroner i avslag, fly kommer utenom.

Gode prisforslag

BT ba Globetrotter i Oslo sende oss noen gode prisforslag på cruise nå i høst. Her er noen av dem:

Syv netter med «Galaxy» fra RCCL/Celebrity Cruises – ut fra San Juan 23. november med retur 7. desember: Innvendig lugar fra kr. 3500, utvendig fra kr. 4370. Fly Bergen-San Juan t/r kr. 7000 pluss avgifter.

Syv netter med «Horizon» fra RCCL/Celebrity Cruises – ut fra Miami 23.og 30. november samt 14. desember: Innvendig lugar fra kr. 4850, utvendig lugar fra kr. 5330. Overnatting i Miami kr. 400 per pers.. Fly Bergen-Miami t/r fra kr. 5000 pluss skatter.

17 netter i Middelhavet med «Oriana» fra P& Cruises – ut fra Southampton 13. november: Fra kr. 16.000. Fly Bergen-London t/r kr. 1700 pluss avgifter.

Dette er bare toppen av et svært isfjell som heter «cruiseferie til ekstra gunstige priser» nå i høst. Noe for deg?