Torsten Hanssen

Miljøforkjemperen — utkledd som cowboy med lasso og brennmerke med konferanselogoen - sørget i dag for en av de mest omtalte medieopptredener på klimakonferansen på Bali.

Med skiltet «A rope for Mr. Bush» («Et tau for hr. Bush») tok den ikke så rent lite pr-bevisste Oddekalv oppstilling ved en av innkjøringene nær konferansesenteret og fikk straks medias oppmerksomhet. Trolig var nærmere 100 pressefolk innom vestlendingens klimastunt.

Autentisk kledd i skinnbukser laget av hjort og bøffel og med påsydde sølvdollarmynter fra 1890, hanske, støvler og en diger cowboyhatt forkynte Oddekalv sin store misbilligelse for USAs klimasyn.

Viktig å presse USA

– Jeg demonstrerte mot presidentens far, George Bush senior, under en FN-konferanse i Rio de Janeiro i Brasil i 1992 på stranda i Copacabana. Da var budskapet nøyaktig det samme i dag – «A rope for Mr. Bush» Den gangen nektet USA å skrive under biomangfoldsavtalen. Denne gangen gjelder det klimaavtalen. Jeg trodde ikke det var mulikg at noen kunne verre enn Bush senior i å nekte andre land rettmessige rettigheter. Jeg tok dessverre feil. Bush junior er enda verre, sier Kurt Oddekalv til bt.no før han svett, men meget fornøyd avslutter sin enmannsdemonstrasjon i Bali.

Hva kan du oppnå med en slik demonstrasjon?

– Det er viktig at det legges et press på USA med forskjellige uttrykksmåter. Jeg gjør det på min måte. Det er mange flere som er negative til Bush' sitt klimasyn i USA enn mange tror. Jo flere som legges press på Bush, dess flere kan bli overbevist om at USA må endre syn, sier Kurt Oddekalv.

Akkreditert som journalist Norges Miljøvernforbund er representert med tre utsendinger på Bali. I likhet med Kurt Oddekalv er også de to andre akkreditert som journalister.

Dermed kan miljøaktivisten vandre fritt på konferanseområdet i cowboyutsryret sitt uten at noen griper inn. Det eneste Oddekalv dropper på festivalområdet er Bush-plakaten.

Han vekker for å si det mildt berettiget oppsikt i utstyret der han blander seg med dresskledde delegater.

– Utmerket demonstrasjon, roper en deltagert til han som har observert han i veikrysset tidligere på dagen.

– Jeg strekker meg langt for å demonstrere for en viktig sak. Jeg har ingen tro på å menge meg med de norske delegatene. De som gjørt slikt kompromitterere seg selv. Jeg foretrekker å være på utsiden, sier Oddekalv og sikter med dårlig skjult motstand til Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Bellona og andre mljøorganisasjoner som i perioder er det rene halehenget til de offisielle norske utsendingene.

CNN

Han har lite til overs for de langtrukne forhandlingene og spillet bak kulissene.

– Profesjonell tallknulling! konstaterer Kurt Oddekalv før han poserer nok en gang for både delegater og pressefolk som vil ha bilder av en smågal nordmann i cowboydrakt i 30 grader.

— Jeg demonstrerer kanskje i morgen også. CNN var for opptatt i dag til å filme meg, sier Kurt Oddekalv og slukker tørsten med en cola. Det er ikke alt som er like ille med USA.

adressa.no/bt.no

  • Hva synes du om Kurt Oddekals klimastunt?
NORGES MILJØVERNFORBUND