• Det var en nyttig samtale, sa statsminister Jens Stoltenberg etter sin uformelle lunsj med USAs tidligere president Bill Clinton mandag. Clinton selv sa ikke stort, men overlot til sin norske vert å fortelle om møtet.

De to var skjønt enige om at det hadde vært en hyggelig lunsj. Clinton var imponert over omgivelsene, og kalte regjeringens representasjonsbolig i Parkveien et nydelig sted, før han hastet videre til møte med Kjell Magne Bondevik på Stortinget. Han rakk imidlertid å fortelle at han var trøtt på grunn av jet-lag.

Under samtalen var Clinton og Stoltenberg innom temaer som kampen mot fattigdom og aids og vaksineprogrammet for verdens barn, som Norge er pådriver for.

— Bill Clinton er kunnskapsrik, erfaren, og en svært engasjert person, sa Stoltenberg etterpå. Men statsministeren ville ikke si hvilke vurderinger Clinton hadde av den nye politiske ledelsen i USA.

— Det er nyttig å få dele hans erfaringer. Vi snakket mye om vaksineringsprogrammet, som Bill Clinton er sterkt engasjert i, fortalte Stoltenberg.

India og Kyoto De to snakket også mye om India, hvor Jens Stoltenberg nylig har vært.

— Vi snakket om India som industrinasjon og IT-nasjon, men også om fattigdom, sa Stoltenberg, som var imponert over Clintons detaljkunnskaper om flere emner. Han mener det er nyttig å ha fått Clintons vurderinger i forkant av NATO-toppmøtet og klimaforhandlingene i sommer.

Oppfølgingen av Kyoto-avtalen, hvor den nye administrasjonen i USA har fått sterk kritikk, var også tema. Stoltenberg ville ikke si hvilke vurderinger Clinton ga av den politiske utviklingen i hjemlandet under president George Bush:

— Vi har mange felles vurderinger, men det ville være galt av meg å referere hva han sa. Som alle tidligere presidenter er han forsiktig med å uttale seg om den nye administrasjonen, sa Stoltenberg.

Stoltenberg og Clinton hadde åpenbart god kontakt. De ble stående og snakke engasjert sammen i et par minutter i døråpningen før Clinton dro videre:

— Da snakket vi om utviklingen av miljøvennlig teknologi, sa Stoltenberg.

"Nice to be back" - Det er hyggelig å være tilbake, sa Bill Clinton da han kom til lunsjen med Stoltenberg.

Clinton la til at han var beæret over å få besøke Norge igjen.

Politiet tok ingen sjanser, og sperret av sidegaten til Parkveien der inngangen til representasjonsboligen er. Mellom 10 og 20 skuelystne var møtt fram. De fikk kanskje et lite glimt av Clinton på 50 meters avstand. Da han kom ut igjen, fikk publikum slippe litt nærmere inngangen, men heller ikke da tok eks-presidenten seg tid til å snakke med folk.

Asparges og kveite Lunsjen ble servert for engere krets av bare fem personer: Clinton og en nær medarbeider, Stoltenberg, hans stabssjef Jonas Gahr Støre og ekspedisjonssjef Bente Angell-Hansen ved Statsministerens kontor.

På menyen sto vårens asparges, grillet kveite med grønnsaker og nypoteter og kremet spinat, og lun rabarbrakompott med vaniljeis til dessert. I glassene ble det skjenket Chablis Vocoret 1999.

Kaker fra Pascal En stund etter at den prominente gjesten var ankommet Parkveien, dukket det opp en mann på sykkel med en kakeeske, som ble sluppet gjennom politisperringene. Kakene kom fra konditoriet Pascal på Drammensveien, der Clinton uanmeldt stakk innom sist han var i Oslo, et besøk som åpenbart ga mersmak.

— Vi ble oppringt klokken 10 i dag morges med spørsmål om å levere kaker til Clintons besøk, forteller konditori-innehaver Pascal Dupuy til NTB. Han vet ikke om det var Clinton selv som ba spesielt om å få kaker fra Pascal, men er selvsagt svært fornøyd med å fornye gratisreklamen fra forrige Clinton-visitt. I esken var det Petit Fours (småkaker fylt med bær) og vannbakkels fylt med vaniljekrem.

Clinton innledet sitt Oslo-besøk med frokost på Grand Hotel. Presidenten og hans følge kom til Gardermoen med SAS' rutefly fra New York, og landet der klokken 8.30, ifølge Nettavisen.

Noen hundre tilskuere var møtt fram på Karl Johan i håp om å få se Clinton på nært hold, men også de ble skuffet. I stedet for å komme ut hovedinngangen til Grand Hotel, valgte følget å bruke utgangen til Rosenkrantz' gate, som politiet i all hast sperret av.

NTB

Les også: Bondevik stolt som en hane

LUNSJET SAMMEN: Tidligere president Bill Clinton som er på et privat besøk i Oslo, promenerte mandag morgen sammen med statsminister Jens Stoltenberg gjennom regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45 før de satte seg ned til en prat. (FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX)