— Dette har vært med helt til finalen, sier en sentral kilde til NTB. Alle de tre regjeringspartiene har ønsket denne posten, og torsdag kveld tydet alt på at Høyre har trukket det lengste strå.

Det var ifølge NRK torsdag ettermiddag klart at Kristin Clemet (H) vil bli utdanningsminister.

Hele sammensetningen av regjeringen var ikke ventet å være klar før seint torsdag kveld. Kongen og partienes stortingsgrupper blir orientert fredag morgen. Statsministerens kontor kunngjør regjeringslisten klokka 10.

Lille julaften

Torsdag var "lille julaften" for alle som ventet på telefon fra Kjell Magne Bondevik med tilbud om å bli statsråd. Mange føler seg kallet, men få blir utvalgt, og Bondevik regnet med å ringe flere av sine kandidater utover kvelden.

En god del brikker var på plass torsdag, men noen åpne spørsmål gjensto. De fleste regjeringer har sine overraskelser, noe Bondevik også satser på.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) og utenriksminister Jan Petersen (H) har lenge vært de helt sikre kortene i Bondevik-regjeringen. Det er også tatt for gitt at KrFs leder Valgerd Svarstad Haugland er kirke- og kulturminister når regjeringen fredag kommer ut på Slottsplassen.

Det er heller ingen tvil om at KrFs Einar Steensnæs og Venstres Lars Sponheim og Odd Einar Dørum skal inn i regjeringen. Dørum blir justisminister, Sponheim etter alt å dømme landbruksminister, mens Steensnæs nevnes som både nærings- og oljeminister.

Uklart til det siste

Høyre vil få ti statsråder, KrF seks og Venstre tre. De fleste av partienes kandidater har vært klare noen dager, men det er til det siste uklart hvilke statsrådsposter de får. Et "nei" fra en kandidat kan føre til forskyvninger i hele kabalen. Bondevik må ta hensyn til både parti, kjønn og geografi.

Blant Høyres sikreste kandidater er Kristin Krohn Devold fra Oslo som forsvarsminister og Svein Ludvigsen fra Troms som fiskeriminister.

Erna Solberg fra Hordaland og Børge Brende fra Sør-Trøndelag skal også inn i regjeringen, muligens som kommunalminister og arbeids- og administrasjonsminister.

Østlandsdominans

Ansgar Gabrielsen skal være partiets kandidat til posten som næringsminister, og Jan Tore Sanner fra Akershus blir trukket fram som en ønsket olje- og energiminister. Han kan bli holdt utenfor regjeringen for å unngå for sterk østlandsdominans. Det samme kan skje med Trond Helleland fra Buskerud; av mange tippet som barne- og familieminister.

Miljøverndepartementet er departementet ingen vil ha, og her lanseres de ukjente kandidatene: Rita Sletner eller Torild Skogsholm fra Venstre.

Tidligere statsråd Laila Dåvøy (KrF) fra Hordaland kan bli sosialminister. KrFs tidligere helseminister Dagfinn Høybråten verserer som kandidat til flere departementer, mens det går i retning av et comeback for Hilde Frafjord Johnson som bistandsminister.

Oddvard Nilsen fra Hordaland er mest aktuell som parlamentarisk leder for Høyre. Jon Lilletun blir KrFs parlamentariske leder, mens nykommeren Trine Skei Grande fra Oslo blir Venstres hvis både Dørum og Sponheim blir statsråder.

HVEM RINGER HAN? Torsdag kveld er siste sjanse for de som håper på en telefon fra Kjell Magne Bondevik.
FOTO: SCANPIX