Magnetstripen er spådd en langsom død i Norge, og godt er kanskje det. I land som Storbritannia og Frankrike stupte svindelen ved kjøp i butikk etter at chip og pinkode ble obligatorisk.

  • I 2003 var 26 av 100.000 transaksjoner med kort i landene svindler.
  • Fem år senere, i 2008, var tallet redusert til 12 av 100.000 transaksjoner, ifølge kortselskapet Visa Europe.

– Vi snakker altså om mer enn en halvering, og det støtter under at innføringen av chip er en fremgang for sikkerheten, sier Øystein Berntzen, som er pressekoordinator for Visa Europe i Norge.

Stripen blir kopiert Det er vår egen sikkerhet som er årsaken til at magnetstripen nå byttes ut med en chip.

– Omleggingen er et internasjonalt arbeid. Det har over år vært slik at misbruk av kort har økt, til dels veldig mye, sier avdelingsdirektør Jan Digranes i Sparebankforeningen.

– Dette er en anledning til å gå vekk fra magnetteknologien. Den har vi hatt siden vi begynte med bankkort. Det har fungert utrolig bra, men nå burde den altså oppgraderes til en sikrere teknologi. Det er der chipen kommer inn, sier Christina Lind, ansvarlig for Visa i Norge.

For bruk av chip på bankkort skal altså være en mye sikrere løsning enn dagens magnetstripe.

Mens kopiering av magnetstriper er blitt et stort problem, skal kopiering av chip være mer avansert, om det i det hele tatt går an.

Svindelen forsvinner ikke – Chipen går ikke an å kopiere slik som magnetstripen. Det er enkel teknologi å avlese en magnetstripe, men ikke en chip, sier Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Også Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig i SEB Kort, er glad for den teknologiske utviklingen.

Hun kaller chipen «en god nyhet for sikkerheten».

Men så lenge kortene ennå består av både chip og magnetstripe, tror hun ikke at kortsvindelen vil forsvinne over natten.

– Dette er komplekst. Chipen vil øke sikkerheten på kjøp – helt klart. Men vi vil ikke bli helt kvitt kortsvindelen, sier hun.

Magnetstripen kan fortsatt kopieres og misbrukes i Norge. I tillegg kan kopierte, norske kort misbrukes i land hvor chipteknologien ennå ikke er innført.

– Men chipen vil garantert begrense svindelen i Europa, sier hun.

Slutt for stripen i 2011 Det finnes over 100.000 bankterminaler i landet, og rundt 2000 minibanker. Det er ikke småtteri som skal omprogrammeres og legges om når disse, og flere millioner norske bankkort, skal få splitter ny teknologi.

Bare antall Bankaxept-kort i Norge var på hele 5,6 millioner for halvannet år siden.

1. desember 2011 skal det ikke lenger være mulig å bruke magnetstripen i norske bankterminaler og minibanker. Alle Bankaxept-kort som utstedes i år vil ha chip.

Per i dag har rundt 70 prosent av norske betalingskort chip, og rundt 70 prosent av alle bankterminaler kan lese den nye teknologien. Samlet er omtrent halvparten av alle transaksjonene basert på chip.

Standard i Europa Det er innenfor Europa og EU at chip på bankkort, pluss Pin-kode, nå skal bli standard. Årsaken er

i utgangspunktet at det i mange andre land er blitt brukt signatur i større grad enn Pin-koder for å verifisere et kjøp.

Det har generert mye kortsvindel, fordi signatur er lettere å forfalske enn det er å finne hemmelige koder.

– Ikke alle land har på langt nær hatt det sånn som i Norge at en bruker Pin ved hvert kjøp, sier Digranes i Sparebankforeningen.

Han er overbevist om at det vil bli langt sikrere å handle med kort i fremtiden, men er usikker på hvor lang tid det vil ta før norske bankkunder vil få kort med kun chip på.

– Så lenge folk bruker kortene både i Norge og i utlandet tar det lang tid, sier han.

Når det gjelder Europa, tror Kvalheim i BSK at vi om to til tre år vil kunne bruke chip over hele Europa.

– Tar mange år Det er usikkert om, og eventuelt når, land utenfor Europa vil ta i bruk chip. Hilde Fredheim Høgberg i SEB Kort tror at resten av verden vil begynne å bruke chip som betalingsform, men at det kan ta tid:

– Jeg tror at denne teknologien vil tvinge seg frem også utenfor Europa. Den tas allerede i bruk i helt andre land, som for eksempel land i Asia. Men jeg tror det vil ta minst 20 år før hele verden benytter chipteknologien.

Føler du deg tryggere med chip enn bare magnetstripe? Si din mening her:

Jarle R. Martinsen