Årsaken er at torskestammen befinner seg på et historisk lavmål, het det i en erklæring fra den canadiske regjering torsdag.

Landets fiskere vil få lov til å fortsette å ta torsk sør for Newfoundland og rundt øyene Saint Pierre og Miquelon, het det videre i erklæringen. Samtidig som restriksjonene innføres, oppretter regjeringen et hjelpefond for fiskerne som rammes. Dette fondet blir i første omgang på 50 millioner canadiske dollar (vel 240 millioner kroner), ble det opplyst. Det delvise fangstforbudet på østkysten er den foreløpig siste av en rekke restriksjoner på fisket av torsk som Canada har innført siden 1992.

Ifølge en canadisk internettside om miljø— og ressursvern skyldes svekkelsen av torskebestanden at store fabrikktrålere siden 1950-tallet har drevet overfiske langs landets østkyst. Utenlandske kjempetrålere var først ute med rovfisket.

Men de fikk forholdsvis raskt følge av canadiske fabrikktrålere, som bidro til at farvannene ble tømt for torsk, heter det videre på disse nettsidene. Etter mange år med overfiske, er det nå altså inntil videre slutt langs den canadiske atlanterhavskysten.

(NTB)