Skriften på de 3.800 år gamle steintavlene fra Mesopotamia er fortsatt leselig. Det samme er deler av den hebraiske bibel på de rundt 2.000 år gamle dødehavsrullene. Men de moderne, høyteknologiske lagringsmedier som CD-er og harddisker, viser seg å ha betydelig kortere varighet enn papyrusrullene.

Informasjonen på CD-er er gravert inn i metall. Til tross for at metallet er innkapslet i plast, vil det over tid trenge inn små mengder luft og fuktighet slik at metallet begynner å korrodere. Avhengig av lagringstemperatur og luftfuktighet, blir CD-en ubrukelig etter 25 til 30 år.

— Vi må regne med stadig flere mislykkede forsøk på å spille musikk i NRK i fremtiden, sier Peter Rammo, platearkivleder i NRK, til forskningstidsskriftet Gemini. Han har ikke tatt noen forholdsregler for hvordan NRK kan ta vare på sitt enorme CD-arkiv.

Det er slett ikke bare CD-er som vil bli ødelagt om få år. Etter 10 til 20 år vil du ikke kunne lese informasjonen på en harddisk, fordi magnetfeltene har glidd utover eller blitt avmagnetisert, forklarer Gemini i sin neste utgave.

NTB