Navn som Målfrid, Gunhild og Ragnhild blir sett på som gamle og traurige. Derfor havner de hyppigst i bunken med meldeskjemaer for navneendring hos folkeregisteret.

Det er som regel navn som var populære mellom 1900— og 1960-tallet som får fyken, og spesielt saganavnene, ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

— Navnene oppfattes av noen som gamle og tunge. De blir mislikt, og derfor byttes de ut med navn som er mer i pakt med vår tid, sier Utne.

Les også: Hvilket navn tok mafiafilm-entusiasten?

Endret på impuls

Veronica T. Solås (30), gikk under navnet Therese Vik i 25 år. Da hun giftet seg og skulle ta etternavnet til ektemannen, fant hun ut at hun like godt kunne endre fornavnet i samme slengen.

— Jeg tenkte lenge på å endre navn, men trodde aldri at jeg skulle gjøre det. Det var mer en impulshandling.

Hun valgte Veronica fordi foreldrene hadde fortalt henne at det sto mellom Therese og Veronica da hun skulle døpes. Nå står Therese som fornavn nummer to, men er dempet ned til en «T» med punktum bak når hun skriver navnet sitt.

Therese er lesebriller

— Jeg assosierer navnet Therese med et tjukt klesplagg man bruker om vinteren. Det er et tungt navn. Veronica er mer luftig og lett. Therese er lesebriller, mens Veronica er solbriller. Som vinter og sommer, og jeg var ferdig med vinteren, sier Solås når hun skal forklare hvorfor hun ikke var komfortabel med fornavnet sitt.

Nå er hun fornøyd med navnet sitt, men det har ikke vært enkelt å endre navn i voksen alder.

— De jeg kjenner fra jeg var liten, synes det er rart. Etter 25 år som Therese, tar det litt tid å få folk til å bruke det nye navnet. Foreldrene mine tok det tyngst, men de har mer eller mindre akseptert det nå. Fremdeles har jeg familiemedlemmer som kaller meg Therese, sier den 30 år gamle terapeuten.

Men navnet Therese har hun selv lagt bak seg.

— Det er rart å tenke på at jeg hadde det navnet. Jeg kjenner ubehag når folk kaller meg det. Det representerer det gamle. Jeg har ingen dårlige minner fra navnet, men det er fra en setting jeg ikke lenger er i.

Les også: Gamle navn bilr populære

Mislikte slektninger

At navnene oppleves som gammeldagse, er ifølge Utne hovedgrunnen til at folk endrer fornavn. Men han tror også det finnes en annen årsak til at det er de eldre navnene som blir forkastet.

— I noen tilfeller kan navnebytte komme av at navnet forbindes med slektninger som er mislikte.

Det er fornavn nummer to som i størst grad blir byttet ut.

— Mange opplever det som for radikalt å skifte det første navnet. Ved å skifte navn nummer to, blir det mindre synlig.

Det er navn som var populære i foreldre- og besteforeldregenerasjonen som folk vil vekk fra, ifølge Utne.

— Et eksempel kan være Kamilla Gudrun. Foreldrene som døpte ungen syntes selvfølgelig det var stor stas å gi det navnet, men så synes kanskje ikke personen selv det er fint. Da skifter hun kanskje til Kamilla Jeanette. Eller Linn Merete skifter til Linn Kristin. En skifter til navn som er populære for sin egen generasjon.

Lettere å sprudle

Solås merker stor forskjell på å være Therese og Veronica.

— Navn har innvirkning på personligheten. Når du hører det gjentatt flere ganger om dagen, så er det med på å programmere deg. Siden jeg opplever Veronica som et lett navn, så føler jeg det er lettere å sprudle nå. Det er som om ting faller på plass, et steg på veien i å finne meg selv.

Skulle du ønske du hadde et annet navn? Bruk kommentarfeltet!

Rune Berentsen