Gratis «leiebil». Gratis hus. Billigere mat og billigere drikke enn hjemme — nesten uansett hvor du måtte ønske å feriere. Boligbytte gir deg utenlandsferie til en anstendig kostnad. Bare spør Svanhild Dybsland og Harald G. Johnsen fra Ulvik. Ekteparet har byttet bolig med franskmenn i tre sommerferier. Hun er førskolelærer og han konsulent i Kvam kommune.

Verken Svanhild eller Harald vil kalle seg frankofile, men begge synes sommerukene i Frankrike gir dem og barna et mangfold av opplevelser, varige minner og gode kontakter.

— Liker livsstilen i Provence, skulle gjerne vært der en tur utenfor sesongen, sier Harald.

— Franskmenn er kjekke å omgås, sier Svanhild, som tar et lite forbehold om den innfødte pariser. - Han opptrer arrogant overfor dem som ikke snakker den innfødtes pinlig korrekte fransk, mener hun.

Angrer ikke

Familien har ikke angret en dag på at de slapp franskmenn inn i eneboligen i hjertet av Hardanger. Det har gitt dem ferie i (nesten) like vakre Aix en Provence, i det sagnomsuste vindistrikt Beaujolais og nå sist i tjukkeste Paris. Familien reiser alltid med fly til ferielandet. Flybillettene blir tyngste post på budsjettet. I fjor ble reisen kjøpt 14 dager på forhånd, og det gikk greit å få billigbilletter. Regnestykket viser at det blir like dyrt å kjøre sørover selv. Familien som overtar huset i Ulvik bruker deres bil og sykler under sitt Norgesopphold.

— Når vi kjører med deres franske bil i Frankrike, kan vi oppføre oss som innfødte i trafikken, ler Harald.

Gjemmer ikke unna ting

Vi grøsser litt av tanken på å slippe ukjente mennesker inn i våre helligste gemakker. Og hva med arvesølvet? Boligbytterne ser annerledes på alt dette.

— Vi rydder plass i vårt klesskap til deres klær og det er alltid plass til vårt når vi ankommer byttehuset. Vi forlater vårt hus nyvasket, men det er enda renere når vi kommer hjem.

— Vi gjemmer ikke unna sølvtøyet, det er ikke vår legning og det harmonerer heller ikke med den spesielle byttekulturen. Det blir en verdi i seg selv å høste gode erfaringer med andre mennesker, sier Svanhild.

Vill etter tegneserier

Byttefamiliene får automatisk et visst innblikk i hverandres særtrekk og lidenskaper. Et sted Svanhild og Harald bodde var huseieren vill etter tegneserier. Bladene lå i store stabler over alt, til og med på toalettet. Folks bokhyller forteller også mye om beboerne.

— Hvorfor er dette så mye mer fristende enn Sydenferie?

— Alle Sydenmål er jo like, og du får ikke se mye av landet du besøker. Vi bor i vanlige boligstrøk, handler hos den lokale kjøpmann og får med oss nabolagets fester. Et sted ble vi invitert med på en algirsk sammenkomst der det bugnet av spennende mat og god vin. Slike kvelder går det greit med fransken, forklarer Svanhild. – Feriedagene benyttes til utflukter siden vi har bil til rådighet. Forrige år møttes fire norske vennefamilier i Chamonix. Vi kom fra fire ulike steder i Frankrike. Treffet var helt topp både for voksne og barn, sier Harald.

Reisen koster mest

Vinteren har festet grepet om frukt- og sommerbygda Ulvik. Harald og Svanhild har ennå ikke fastlagt noe reisemål for denne sommeren. Ferieklubben gir dem muligheter i Canada, USA, Australia, Sør-Afrika, Marokko eller Israel og i de fleste europeiske land.

— Vi er ikke fristet av Amerika, sier paret, som mener at det å planlegge bytteferie utgjør halve feriegleden. Ifølge Svanhild er Harald mest hekta på det givende forarbeidet.

VENNETREFF: Norske «byttefamilier» benket rundt bordet i treffpunkt Chamonix.
FOTO: PRIVAT