Bergen Høyres årsmøte ble nok en jubelseanse, akkurat som nominasjonsmøtet i høst. En fullsatt sal klappet for ordfører Herman Friele og byrådets innsats — og for meningsmålinger som nærmer seg 30-tallet.

Erna lekket

Mandag skal finansbyråd Henning Warloe presentere regnskapet for kommunen. Etter å ha fått kjeft for å ha lekket regnskapstallene i fjor, var Warloe mer kryptisk i år. Likevel klarte han ikke å skjule gleden over tallene som kommer.

— Det blir gode resultater. Som en annen politiker en gang sa: Read my lips, gliste Warloe.

Høyre-leder Erna Solberg var mer indiskré i sin tale.

— Jeg hadde tenkt å skryte over at Bergen kommune nesten har betalt ned hele underskuddet. Nå har jeg fått vite at jeg kan stryke et ord i den setningen, sa Solberg, til stor jubel i salen.

Med andre ord tyder mye på at Bergen kommune allerede i år kan skrive en null i kolonnen for akkumulert underskudd. Det er ett år før planen.

— Vi tok halvparten av underskuddet i 2005, og det blir et nytt jafs i år. Tallene får dere på mandag, sier Warloe.

- Ikke lottogevinst

Finansbyråden takket Erna Solberg for de gode resultatene. Som kommunalminister endret Solberg inntektsfordelingen mellom kommunene, slik at storbyene fikk beholde mer av sine egne skatteinntekter. Den endringen, sammen med et næringsliv på høytrykk, har ført til at pengene renner inn i kommunekassen i større mengder enn noen turde drømme om for fire år siden.

Partilederen var opptatt av at lokalvalget skal forbli lokalt, og lovet at hun ikke skulle blande seg for mye opp i valgkampen. Kanskje med tanke på at Høyre sentralt bare har halvparten av oppslutningen til bergenspartiet.

— Nei, for oss er dette et ideologisk standpunkt. Samfunnet bygges nedenifra, og da må det være mest mulig lokalt selvstyre, sier Solberg.

Ambisjoner og triumf

Valgprogrammet til Bergen Høyre har fått tittelen «Ambisjoner for Bergen», og flere talere var opptatt av at partiet ikke bare måtte skryte i valgkampen. Fortsatt er det mye ugjort i kommunen.

Likevel var det triumf som preget årsmøtet, selv om ingen av toppkandidatene kunne være til stede. Monica Mæland og Trude Drevland hilste møtet på video - til tonene av «We are the Champions».