Mens Trond Giske kjemper hardt for sitt eget kandidatur for å bli Jens Stoltenbergs nye makker i partiledelsen, øker presset for å respektere kravet om kvotering (kjønnsbalanse). Dessuten er det et ønske om at ikke alle skal være forankret i miljøet på Løvebakken og rundt Youngstorget.

Syv av fylkeslederne har nå stått åpent frem og forlangt at to av de fire i toppledelsen skal være kvinner. Det er ventet at Martin Kolberg blir valgt som partisekretær og Stoltenberg som partileder. I tillegg ligger det i kortene at Hill-Marta Solberg får ny tillit som nestleder.

Dermed vil kampen stå om det andre nestledervervet.

Arbeiderpartiets kvinnebevegelse har allerede signalisert at den krever minst 40 prosent kvinner «på alle nivåer» i partiledelsen.

Kvotering ligger fast

Askøy-ordfører Kari Manger, som er medlem av valgkomiteen i Arbeiderpartiet, understreker også overfor Bergens Tidende at kravet om kvotering ligger fast, fordi det er en viktig del av partiets vedtekter. Det blir derfor vanskelig å fravike dette når komitéen gir sin endelige innstilling på selve landsmøtet i november.

Av de åtte kandidatene som hittil er foreslått er fem kvinner. I tillegg til stortingsrepresentant Hill-Marta Solberg er det kommet forslag på Karita Bekkemellem Orheim og Sylvia Brustad, som også er stortingsrepresentanter, og videre på Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Faremo, som er direktør i Storebrand.

De tre mennene er Trond Giske, Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen.

Grete og Anne-Grete villig

Det er fra Nordland forslaget på Faremo er satt frem, og hun gir klar beskjed til Aftenposten at hun setter pris på å bli foreslått etter at Thorbjørn Jagland brutalt ga henne reisepass som justisminister høsten 1996.

Også Strøm-Erichsen lot det skinne tydelig gjennom i et intervju med Dagsavisen tirsdag at hun er villig til å bli ny nestleder. Hun sa også at ledelsen i partiet bør være kvotert.

Byrådslederen fra Bergen er for øvrig den eneste av de åtte som ikke arbeider og bor i østlandsområdet.

Det legger hun selv sterk vekt på ved valg av nestleder: — Man tenker enten Oslo eller distriktene og overser Bergen. Det er viktig at ikke alle sentrale politikere bor i Oslo, uttalte hun.

Utspekulert knep?

AUF fører en drabelig kamp for Trond Giske, og misliker at kravet om kjønnskvotering blir brukt mot ham. Selv ledende AUF-kvinner reagerer. De mener at det er et utspekulert knep for å hindre akkurat ham i å nå opp. En av dem som har tatt bladet fra munnen er stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul fra Sør-Trøndelag. Hun har uttalt til Dagbladet er det er «patetisk» å forlange to av hvert kjønn i partiledelsen.

Pål H. Thorsen, som er leder i Bergen AUF, sier til BT at han støtter forslaget på Trond Giske, men synes samtidig at det er vanskelig å se bort fra Anne-Grete Strøm-Erichsens kandidatur.

— Arbeiderpartiet burde i høyere grad enn hittil bruke Bergen som utstillingsvindu, og Strøm-Erichsen seiler opp som en sterk og profilert kandidat, sier Thorsen.