VG forteller i dag om flere private middager og tilstelninger med de mektige og til dels helt nye vennene av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Utvelgelsen skal ifølge avisen ha skjedd med god hjelp av Dagbladets kulturredaktør og stedfortredende sjefredaktør Hege Duckert, men selv sier Duckert til VG at hun ikke opplever det sånn.

Les også Hilde Sandviks kommentar — Dagbladet som kongepuddel

Skavlan & co. Blant sentrale folk fra medie- og underholdnings-Norge som figurerer på lista, er NRKs Fredrik Skavlan og kjæresten Maria Bonnevie, komiker Bård Tufte Johansen, leder av VGs kommentatoravdeling Anders Giæver og hans kone, NRK-medarbeider Ales Ree. På lista står også Hege Duckerts ektemann Stein Hernes som er PR-rådgiver og tidligere politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans forrige regjering.

Blant kjendisene som bekrefter sitt vennskap er Tufte Johansen, mens andre, som Fredrik Skavlan, ikke har svart på VGs henvendelser.

– Bemerkelsesverdig VGs ansvarlig redaktør Bernt Olufsen sier til sin egen avis at det virker bemerkelsesverdig at kronprinsparet bygger seg et nettverk av moderne personer med stor mediemakt.

– På den andre siden kan man ikke tvangsregulere menneskers private omgang. Også kronprinsparet må få ha et nettverk, sier Olufsen.

Han understreker at han har full tillit til Giævers integritet som leder for VGs kommentatoravdeling, men sier også:

– Generelt vil jeg si at ingen journalist bør ha personlige bindinger som kan rokke ved mediets integritet.

Undrer seg Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at han stiller seg undrende til at journalister og redaktører ønsker å inngå et slikt vennskapsforhold, men legger til:

– Ingen kan kreve at noen avbryter et vennskap fordi de blir journalister.

Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim sier at hun er blitt informert om vennskapet av Hege Duckert. Det er uproblematisk, mener hun:

– Men i alle sammenhenger der hun er stedfortredende sjefredaktør og hvor det skulle oppstå en monarkidebatt, vil hun tre tilbake. Det er ikke naturlig at hun omtaler kongehuset, sier Aasheim til VG. (©NTB)

Åserud, Lise