MAGNE REIGSTAD ARNE NILSEN (foto)

Vel ett år er gått siden gravemaskinen satte jernkjeften i jorda på drømmetomten ved Bjørnefjorden. Håkon (40), kona Merita (33) og de tre barna flytter inn i generasjonsboligen i januar/februar. Da har de brukt rundt 2,5 millioner kroner på sitt nye hjem i Meritas barndomsgrend.

Mol fordypet seg i faget human-økologi ved universitetene i Ålborg og Århus mens familien bodde i Danmark.

— Vi har tatt med det beste fra norsk byggetradisjon og Feng Shui. Målet er å bruke minst mulig ressurser, samtidig som vi legger vekt på gjenbruk. Vi satser på vannbåren varme, men har ikke bestemt om vi henter energien fra luft eller vann, sier Håkon Mol til Bergens Tidende.

Tre seksjoner

Boligen er delt i tre seksjoner - familiens hus, kontordelen og generasjonsboligen. Arkitekt Leif Synnevåg har pakket huset ned i terrenget på en smal tomt - nesten i nøyaktig retning nord/sør. Nesten skyldes at Feng Shui-konsulenten rådet dem til å vri huset noen små grader ut av kurs i forhold til nord-sør-aksen. Konsulenten kom også med anbefalinger om fargevalg, og rommenes plassering.

— Elementene må være i balanse, forklarer Merita.

Spesiell bordkledning

I et uferdig hus ser du hvor mye av gode idealer som realiseres. Her kles veggene med «gammeldagse» huntonittplater - det vil si pressede trefibrer.

Husets yttervegger er kledd med al-bord, materialer skåret av sentvoksende skog. Husbyggeren attmed fjorden kjenner seg på at trygg al-bordene har like lang levetid som trykkimpregnert.

Du finner ikke stabler med al-bord hos nærmeste byggevarekjede, ja knapt nok i trelastkommunen Fusa. Mol håndplukket ytterkledningen hos kolleger med egen skog i Fusa og Kvinnherad og på et sagbruk på Hatlestrand.

— Hvis flere hadde spurt etter slik trelast, ville nok tilbudet vært bedre, mener Håkon.

— Alen råtner ikke, det sørger naturens egne preparater for, sier Mol og peker på mørke felt som viser hvor tettvokst treet er.

Tømrerne har dessuten sortert ut de beste bordene til husets mest utsatte sider. Kledningen er blitt gyllenbrun etter omganger en blanding av linolje og tjære, rene naturprodukter.

Naturlig ventilasjon

Plast mellom panel og isolasjon er bannlyst og det blir ikke mekanisk ventilasjon i huset. Et helt spesielt opplegg for luftekanalene skal sørge for naturlig gjennomstrømning og tilstrekkelig utlufting over tak. Vegger og tak isoleres med cellulosemasse og gulvene isoleres med kutterflis.

— Når hele huset puster, gir det et godt inneklima for alle. Naturlig ventilasjon har negative sider, men vinduene lar seg jo åpne, påpeker byggherren.

Ventet på toppfolk

Et uferdig hus er et sammensurium av rør, sand, planker og nakent reisverk. Tømrerne Anders Kvåle og Kåre Osebakken har ikke detaljerte arbeidstegninger å støtte seg på. Fagfolkene syter ikke, for det er en del av deres fag å finne de beste løsninger både i hjørner og skråtak.

Håkon og Merita ventet med byggingen til disse karene var tilgjengelige. Nå er de hyret inn på timebasis - uten at det utløser svettetokter hos byggherren. Han kjenner seg trygg på at karene leverer kvalitet for hver eneste krone.

— Er det ikke et økonomisk vågestykke å satse så mange penger på hus her inne?

— Vi bygger huset for å bo i det, ikke for å investere og siden selge, sier Håkon.

Eget atelier

Merita er utdannet innenfor naturmedisin, soneterapi og akupunktur og får nå skikkelig hjemmekontor. Men hun er også en skapende sjel. I annen etasje er det laget plass til et atelier. Her fanger malerens blikk det skiftende lyset over Bjørnefjorden og Folgefonna, kilder til ro - og ny kveik.

Håkon trener Norges landslag i sandvolleyball halve året og er idrettskonsulent i Kvinnherad resten av tiden. Treneren vil også finne plass til en liten kontorkrok under skråtaket i øverste etasje.

— Familien har flakket omkring både i Norge og Danmark. Dette er stedet vi vil slå oss ned og det er ikke langt fra Strandvik til Os eller Bergen eller til flyplassen. Vi baserer oss på å jobbe mest mulig hjemmefra, sier han som har 100-150 reisedager i året.

Krabbefiske

Utenfor stuevinduene ligger verdens største turistattraksjon - de norske fjorder. Familien mener det er et privilegium større enn å bo i tjukkeste byen.

— Vi behøver ikke engang båt for å sette ut krabbeteiner, sier husbyggeren.

— Men en generasjonsbolig kan fort gi dere omsorgsansvar?

— Tiden vil vise om vi gjorde rett, vi kan ikke ta høyde for alt her i livet. Det er blitt uvanlig i vår kultur at tre generasjoner bor tett i tett, men mange barn savner kontakt med besteforeldrene. Det er faktisk et gode å ha dem så tett innpå, mener Merita.

Det er hennes mor som har røttene i Fusa. Foreldrene bor nå i Naustdal i Sunnfjord og vil inn til videre bruke «sin» bit av boligen til feriested.

Viktig balanse

— Var det nødvendig å sette seg på skolebenken for å lære denne formen for husbygging?

— Jeg er et nysgjerrig menneske og den typen som må involvere meg - også i byggeprosessen. Human-økologi handler om mennesker og naturen, bærekraftig bruk av våre ressurser, om hvordan krefter virker innbyrdes. Slikt er verdifull kunnskap for både treneren og husbyggeren. Og det å være trener er jo et usikkert yrke, legger han til.

Gode priser

Husbyggere flest er opptatt av pris på varer og tjenester. Håkon og Merita bygger etter annerledes prinsipper og ideer, men tror ikke det fordyrer prosjektet mer enn knappe 60-70.000 kroner.

Forklaringen er blant annet at Håkon selv innhentet anbud på varer og tjenester, og det er betydelige summer å spare for husbyggeren som orker å lete.

— Det er også fullt mulig å få til en gode løsninger med byggelånsbanken, mener byggherren som legger ned en betydelig egeninnsats mens han har pappapermisjon.

FINNER ROEN: Håkon og Mertita Mol har flakket mye omkring, men Markus (7 måneder) har funnet roen i Meritas barndomsgrend.

FAGFOLK: Kåre Osebakken (til v.) og Anders Kvåle - håndplukkede fagfolk som får bruk for alle sine faglige ferdigheter i et annerledes hus.

KVALITET: Alenbordene - materialer med tett ved legges nederst.

UTSIKT: Et vakkert formet hus gjemt i terrenget skjemmer ikke landskapet langs Bjørnefjorden.

VIKTIG RÅD: Det buete i midtseksjonen vinduet ble satt inn etter anbefaling av Feng Shui-konsulenten. Det myker opp formene, men kostet 8000 kroner ekstra.

ISOLASJON: Kutterflis isolerer like effektivt som steinull, mener husbyggeren.