TRULS SYNNESTVEDT BJØRN ERIK LARSEN (foto)

For 2 kroner for voksne og 1 krone for barn byr jubilanten på feiring fra klokken ni om morgenen til åtte om kvelden, inkludert Nordnæs Bataillon, gratis formiddagsis til barn, pingvin-karneval, picnic i Nordnesparken, og jubileumsutstilling. Et slags historisk øyeblikk blir det lørdag klokken 12, når de omplasserte japanske pingvinene slippes sammen med de "bergenske" artsfrendene. Og — obs, obs - søndag klokken 15, på selve bursdagen, blir det servering av jubileumskake og brus.

Unik i Bergen Men allerede i går hadde direktør Stig Sægrov invitert Akvariets nærmeste venner til jubileumstjuvstart med fiskesuppe, boklansering og maleriavduking. - En velfortjent heder til en god leder med et solid faglig fundament, sa rådsleder Johan F. Kroepelien da han avduket Bjørn Tvedts maleri av Akvariets leder gjennom 25 år, Tor J. Samuelsen. En beæret og takknemlig Samuelsen, svarte med å takke sine tidligere medarbeidere for den innsats de hadde gjort, både opp mot turisme og forskning. - Akvariets stilling i Bergen er helt unik, sa Samuelsen, og fikk varm applaus for sin 25 år lange innsats frem til 1996. Applaus vanket det også for journalist Lotte Schønfelder, som har skrevet jubileumsboken med Akvariets historie fra 1960 til 2000.

- Bok med sjel - Jeg ble ydmyk da jeg leste manuskriptet. Lotte Schønfelder har klart å levendegjøre Akvariets historie på en forbilledlig måte. Dette er en verdig jubileumsbok, vi fornemmer stedets sjel mellom linjene, sa direktør Sægrov, før han overrakte blomster til forfatteren. - Jeg sa ja til å skrive boken fordi det hørtes ut som en morsom oppgave, sa Schønfelder. Hun hadde funnet et hus fullt av både spennende historie og spennende historier. Men hun anbefaler også boken som en "bladebok", stappfull som den er av gamle og nye bilder og korte kapitler.