Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse som Opinion har gjennomført for BT mandag til onsdag denne uken. Resultatet er ikke mye lystigere for Øystein Djupedal: 27 prosent mener at kunnskapsministeren utmerker seg negativt.

Den tredje på «verstinglisten» er miljøvernminister Helen Bjørnøy. 5 prosent av de spurte synes at hun har gjort en dårlig figur.

— Neppe langvarig skade

På listen over upopulære ministre gjør SV-statsrådene bortimot rent bord. Halvorsen, Djupedal og Bjørnøy er gjengangere når folk er blitt spurt om de synes at noen av regjeringens medlemmer har gjort et spesielt dårlig inntrykk i det siste.

Alle de andre statsrådene, inkludert fornyingsminister og SV-er Heidi Grande Røys, får et score på mellom 0 og 2 prosent. 34 prosent synes ikke at noen av regjeringsmedlemmene har utmerket seg spesielt negativt i det siste.

Retorikk-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Jens E. Kjeldsen, er ikke overrasket over at nettopp Halvorsen og Djupedal sliter i en spørreundersøkelse av denne typen.

— Det er naturlig at de spurte trekker frem enkeltstatsrådene som er i vinden der og da, poengterer Kjeldsen.

Han er ikke i tvil om at SVs troverdighet og omdømme er svekket for øyeblikket. Men han tror ikke at skaden trenger å være langvarig. Alt avhenger av hvordan SV håndterer den situasjonen de nå er kommet opp i, mener han.

Tabbekvoten oppbrukt

— Første bud er at SVs statsråder nå unngår flere bommerter. Folk har forståelse for at noen som er ferske i regjering kan ha start-vansker. Derimot aksepterer de ikke at man fortsetter å gjøre de samme feilene, flere ganger på rad. For det andre må SV klare å vise at de er tro mot regjeringens politikk, selv om de er et parti der det skal være rom for en levende debatt, sier Kjeldsen.

— Klarer de å formidle at det er lov å være uenig, men at regjeringens politikk står fast, tror jeg SV kan komme ut av den bølgedalen de nå befinner seg i. At Kristin Halvorsen la seg flat og beklaget sin støtte til Israel-boikotten, er et skritt i riktig retning. Djupedal er en utspills-politiker, og det kan være veldig uheldig når man sitter i regjering. Men når han får tid til å redegjøre for hva han står for - som i NRK-programmet Brød og sirkus onsdag kveld - fremstår han som mye mer helhetlig. Hva man enn måtte mene om hans holdning til privatskoler, er det konsistens mellom det han stod for i valgkampen og den politikken som nå blir ført, påpeker Kjeldsen.

Han tror det viktigste fremover blir å sørge for at det ikke kan sås tvil om hva som er regjeringens linje.

— Skjer det, vil SV knekke sammen, og ta regjeringen med seg i fallet, mener Jens E. Kjeldsen.

Bergens Tidende lyktes ikke i å få tak i Kristin Halvorsen i går. Øystein Djupedal har gitt beskjed om at han ikke ønsker å kommentere saken.

Partisekretær i SV, Edle Daasvand Skjæveland, sier hun håper at velgerne kan høre på den beklagelsen Halvorsen har gitt, og at oppstyret som har vært de siste dagene nå kan bli glemt.

Suverene Stoltenberg

Om omdømmet til SV-statsrådene har fått en knekk, kan regjeringen trøste seg med at Jens Stoltenberg er den suverent mest populære statsministerkandidaten. På spørsmål om hvem folk foretrekker som statsminister i Norge, svarer hele 51 prosent Jens Stoltenberg.

Bare 13 prosent vil ha Erna Solberg som statsminister. Like mange vil ha Siv Jensen. 4 prosent vil ha Dagfinn Høybråten, 3 prosent Kristin Halvorsen og 2 prosent Åslaug Haga. 9 prosent vil ikke ha noen av disse kandidatene, mens 5 prosent er usikre.

68 prosent av de spurte tror at regjeringen Stoltenberg vil bli sittende ut stortingsperioden, mens 23 prosent tror den vil gå av før.

Arkiv/Scanpix