Sosialistisk Venstreparti sa også torsdag kveld tvert nei til regjeringens tilbud om budsjettforhandlinger.

— Tilbudet var så lavt at vi ikke kunne vurdere det seriøst, sa partileder Kristin Halvorsen etter et ekstraordinært møte i stortingsgruppa. Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg beklager bruddet i budsjettforhandlingene, men konstaterer at avstanden er for stor. Det er spesielt regjeringens skattelettelser på 10-12 milliarder som gjorde det umulig å bli enige.

— Det har vært bevegelse, og enhver endring gjør tilbudet mindre ille. Men regjeringen har neste år varslet skattelettelser på 10-12 milliarder, og da blir det for lite til skole, eldreomsorg og de arbeidsløse, sier Stoltenberg.

Han ser bort fra at Arbeiderpartiet vil stemme subsidiært for regjeringens budsjett hvis Bondevik stiller kabinettsspørsmål, og spiller ballen tilbake til regjeringspartiene og Fremskrittspartiet.

Lekkasjer

Bruddet kom torsdag formiddag, etter forhandlinger og hyppig telefonkontakt mellom de parlamentariske lederne i nesten et døgn.

Ap er svært misfornøyd med regjeringspartienes lekkasjer fra budsjettforhandlingene. Stoltenberg sier at tilbudet var atskillig lavere enn 4,5 milliarder kroner, som Aftenposten skrev torsdag.

Han viser til at det ble gjort betydelig større endringer under forliket i 1998 mellom sentrumsregjeringen og Høyre/Frp og i 2000 mellom Arbeiderpartiregjeringen og sentrumspartiene.

Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen er skuffet over bruddet, og oppfordrer alle partiene på Stortinget om å vise ansvar for å skaffe landet et budsjett. Bruddet smerter enda mer for Kristelig Folkeparti, som står nærmere Arbeiderpartiet politisk.

— Vi mente at vi strakk oss svært langt og kom Ap i møte på de områdene som de prioriterte høyt. Vi synes derfor det var synd at vi ikke kom til enighet, sier KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun. Han velger likevel å understreke det normale i situasjonen.

— Vi har ennå 14 dager på oss. Det er ikke uvanlig at det kommer løsninger veldig sent når vi har mindretallsregjeringer, sier han.

Ikke flertall

20. november skal finanskomiteen avgi sin innstilling om statsbudsjettet. Slik det ser ut nå, vil komiteen legge fram en innstilling uten flertall for noe budsjettalternativ, slik den gjorde i fjor.

Debatten om finansinnstillingen starter tirsdag 26. november og fortsetter dagen etter. Hvis regjeringen vil gjøre nye framstøt overfor Frp eller Ap for å få til en budsjettavtale, vil det mest trolig skje i perioden mellom 20. og 26. november.

Det kan bli en budsjettløsning på overtid, slik det ble i 1998 da Høyre og Frp ble innkalt til sentrumsregjeringens statsminister Kjell Magne Bondeviks kontor.

Avviser ikke

Fremskrittspartiet avviser ikke muligheten for nye forhandlinger, selv om forhandlingsklimaet ble ganske surt etter forrige runde. Partiformann Carl I. Hagen anklaget blant annet regjeringspartiene for å spre løgn om forhandlingstilbudet.

— Vi vil selvsagt vurdere det hvis det kommer et nytt tilbud, men det er foreløpig et hypotetisk spørsmål. Vi registrerer at regjeringspartiene åpenbart har hatt mye mer penger å by Arbeiderpartiet enn de tilbød oss, sier Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen.

Det er ingen selvfølge at Frp nok en gang redder Bondevik-regjeringen, slik paritet gjorde da Bondevik stilte kabinettsspørsmål under finansdebatten i fjor. Partiformann Carl I. Hagen har bedt alle fylkeslagene holde fylkesstyremøter neste helg. Hvis han får et entydig signal om at fylkespartiene vil kaste regjeringen, kommer han til å følge det rådet.

Carl I. Hagen sier at kabinettsspørsmål er en sannsynlig utgang, men vil ikke gi noen signaler om hvordan han stiller seg.

Ap-leder Jens Stoltenberg vil heller ikke svare på om han er beredt til å danne regjering dersom Bondevik-regjeringen blir kastet.

(NTB)