OLAV GARVIK

Onsdag ettermiddag var det tid for pause, finregning og indre partidrøftinger før Frp og regjeringspartienes forhandlere kunne gå videre i budsjettpuslespillet. Det er skatt så å si alt dreier seg om nå.

Både Siv Jensen og Gjermund Hagesæter understreker at den «sosiale profilen» må bli bedre. Overfor BT blir det presisert at dette betyr enda lavere skatt for de fattigste arbeidstakerne, og at bl.a. alt som dreier seg om økte egenandeler på medisin og legetjenester blir lagt til side.

Denne «håndsrekningen» fra Frp til folk med lavest inntekt rammer et ømt punkt hos KrF, men uten at det foreløpig er fare for krise i forhandlingene.

Frp tar ingen sjanse

— Klimaet er bra, og når SV og Arbeiderpartiet nå har presentert svært røde budsjettalternativ, har vi liten lyst å stelle oss slik at regjeringspartiene blir nødt til å gå til dem, sier Hagesæter.

Høyres Jan Tore Sanner innrømmer på sin side at skattepolitikken er blitt det vanskeligste temaet, og derfor ble det onsdag behov for mer tid til å finne en løsning.

Strid om momsen

Frp har ikke stilt noe ultimatum, men ønsker fortsatt å avvise forslaget om å øke den generelle momssatsen til 25 prosent. Skulle ikke dette kravet bli innfridd, kan en mellomløsning bli å unngå å øke matmomsen.

Også regjeringspartiene holder alle utganger åpne og er villig til å diskutere det meste - bortsett fra å spe på med enda mer oljepenger for å skaffe inndekning for gode formål og påplussinger.

Partene møtes i dag formiddag klokken 09.30. Greier de ikke å skjære gjennom uenigheten og samle seg om skattekompromisser i løpet av torsdagen, kommer de i kraftig tidsnød, for i morgen må etter det oppsatte tidsskjemaet de ha et kompromiss på plass.