TOR OLAV MØRSETH OG NTB

— Sier du det, kuttet de avgiften? Dette var gode nyheter, sier Jan Petter Vadheim, administrerende direktør i Lerum Fabrikker.

Hans firma har i lengre tid forsøkt å påvirke politikerne til å ta bort grunnavgiften på engangsflasker. Nå er han hørt: flaskene blir avgiftsmessig likestilt med flasker som vaskes og brukes på nytt.

— For oss små produsenter som ikke har eget vaskeanlegg betyr dette mye, sier Vadheim.

Lerum bruker flaskene til brus, og betalte i fjor om lag en million kroner i avgifter.

To mill. til Tyssedal

I fredagens forlik ble regjeringspartiene og Frp enige om at halvparten - 700 millioner kroner - skal gå til helseforetakene.

— Nok? Nei, men det er klart det letter på hverdagen, sier Anne Bogsnes, administrerende direktør i Helse Vest.

Andre store poster i forliket er at skattefritaket for kostutgifter blir tatt inn igjen, samt at særfradraget for alder og uførhet økes. I tillegg er det satt av to millioner kroner til restaurering, drift og vedlikehold av Tyssedal kraftanlegg.

— Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk til Tyssedal og økte bevilgninger til helse. Og så er jeg veldig fornøyd med at vi ikke bruker mer penger, sier Venstres May Britt Vihovde.

De 1,4 milliardene skal tas fra andre poster på nasjonalbudsjettet. Ymseposten er så godt som fjernet. I tillegg kuttes bevilgninger til arbeid med asylsøkere med 80 millioner kroner, og det skal kuttes i kostnadene hos alle departementene.

Fornøyde partnere

— Totaliteten i forliket er veldig god. Vi får styrket helsetilbudet og videreført regjeringens politikk, sier KrFs Ingebrigt Sørfonn.

Også Frps Gjermund Hagesæter var godt fornøyd.

— Mer til helse og matskatten er borte. Vi er fornøyde, sier han.

Regjeringspartienes forhandlingsleder, Jan Tore Sanner (H), sier til NTB at forhandlingene har vært ryddige.

— Avtalen med Frp sikrer at den positive utviklingen i norsk økonomi vil fortsette. Dette er en løsning som sikrer trygghet for hus, hjem og jobb, og det har vært en forutsetning for regjeringspartiene, sier han

SV: - En parodi

Og ifølge SVs Øystein Djupedal er det nettopp Sanner som har størst grunn til å være fornøyd. Han sier regjeringspartiene stort sett har fått det som vi ville.

— Dette er nesten en parodi med tanke på Frps høye sigarføring. Det er ingen i Norge som har flere luftmilliarder enn Carl I. Hagen og Siv Jensen. De lover milliarder, men sitter og pusler med noen millioner borte i et hjørne, sier han til NTB.

Også representanter for de andre opposisjonspartiene sa fredag kveld at Frp hadde fått lite ut av forliket.

— Vi har selvsagt ikke fått oppfylt alt vi ønsker. Hadde vi bestemt alene, ville det sett helt annerledes ut, men det er slik det er i et forlik, sier Hagesæther til Bergens Tidende.

ENIGE: Regjeringspartiene representert ved Høyres Jan Tore Sanner og Frps Siv Jensen ble fredag kveld enige om revidert nasjonalbudsjett. Enigheten ble oppnådd etter at formelle forhandlinger ble innledet fredag. <br/>FOTO: SCANPIX