Kari Pedersen

Den heter «Anekdote» og er signert Bergens egen Bård Breivik. Nå er den 53 centimeter høye skulpturen blitt gjenstand for en litt underlig bryllupsforvikling.

Tirsdag ettermiddag sendte ordfører Ingmar Ljones ut pressemelding om at kommunens bryllupsgave blir «Anekdote» av Bård Breivik. Bergens Tidende startet jakten på et skikkelig bilde av gaven. Den jakten førte oss til utstillingsvinduet til bokhandelen Norli i Galleriet. Der står «Anekdote» staut og tung i karmen og ser slett ikke ut som den har tenkt seg i kronprinsbryllup.

Gravminne? — Jo, det stemmer det, jeg kjøpte «Anekdote» for noen år siden, forteller Karen Melvær. Skulpturen fulgte med da Norli kjøpte butikkene hennes. Kunstinteresserte Melvær valgte «Anekdote» med tanke på at den en dag kunne bli et vakkert gravminne. Ellers kanskje utsiktspunkt i hagen.

— Nå ble det jo ikke slik. Men hvis jeg skulle angre på noe av all den kunsten som fulgte med salget, måtte det være «Anekdote». Bård Breivik har denne fantastiske evnen til å gjøre granitt til silke. Samtidig har denne skulpturen en flott maskulin form.

— Hva sier du til at «Anekdote» ble valgt som bryllupsgave? - Kanskje folk nå får øynene opp for hva dette er. Man kan jo håpe, sier Melvær.

På lager Det er Bård Breivik selv som har signert salgsavtalen med Bergen kommune. Selv ble han i stuss da BT fortalte at «Anekdote» står i et butikkvindu.

— Du sier noe der. Dette må jeg sjekke, sa Breivik.

Hans gallerist i Oslo hadde nemlig fortalt Breivik at «Anekdote» står på et lager. Men Breivik har ikke laget to versjoner av skulpturen. Noe mer forklaring fikk ikke BT i går kveld.

Humrende hører ordfører Ingmar Ljones på historien om dobbeltsalget av «Anekdote.» Anekdote?

— Det forteller litt om hvor populær Breivik er, utbryter han.

Fra Gunnar Kvaran, direktør ved Bergen Kunstmuseum, fikk ordføreren anbefalt flere Breivik-skulpturer. Det endelige valget gjorde Ljones, etter å ha konsultert sine kolleger i forretningsutvalget.

— «Anekdote» er et annet ord for kort karakteristisk fortelling. Fortellinger og kommunikasjon kunne passe for et ektepar, sier Ljones som valgte skulpturen ut fra et katalogbilde.

Og en anekdote var født. - Hva gjør dere nå?

— Vi hadde flere flotte skulpturer å velge mellom. Men skulle Ljones stå på at det må bli den svarte krakkformen er Norli kanskje villig til å selge? Ta en telefon til William Nygaard i Aschehoug, er rådet Karen Melvær gir.

Bergen kommune ville gi "Anekdote" i bryllupsgave til kronprinsparet. Men Bård Breiviks skulptur står tung og svart i vinduet hos Norli og ser ikke ut som den skal i kronprinsbryllup.
Foto: Jan M. Lillebø