Blant de få sakene som får temperaturen til å stige på SVs landsmøte i helgen er spørsmålet om hvem som skal sitte i sentralstyret til partiet.

Mangeårig medlem av sentralstyret, og tidligere statssekretær i den rødgrønne regjeringen, Ingrid Fiskaa, var ute i den forberedende valgkomiteens forslag. Hordaland SV tar kampen for å få henne inn igjen:

KJEMPER: Steinar Nørstebø og Hordaland SV vil ha inn flere kritiske røster i SV-ledelsen.

— Vi jobber for å få Ingrid inn i sentralstyret, ja, sier Steinar Nørstebø, leder for Hordaland SV. - Hvorfor?

— Den kritiske stemmen hun står for, for eksempel i utenrikspolitikken, trengs i sentralstyret, svarer han.

Ikke sekretær

Tidligere har det vært snakk om at Fiskaa kan kjempe om å bli partisekretær under landsmøtet, men signaler rundt i partiet tilsier at det kun vil bli kjempet om å få henne inn i sentralstyret igjen.

Hordaland SV har ikke pekt på hvem de mener Fiskaa skal erstatte. «Motstandere» som har vært nevnt som aktuelle den siste uken er imidlertid Mina Finstad Berg, fra Oppland, eller Andreas Halse, fra Akershus

Mye Vestlandet

Den gryende vestlandsdominansen i SV er noe som diskuteres i partiet. Vestlendingene Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell får snart selskap i ledertrioen av Oddny Miljeteig.

Nørstebø mener det ikke bør tale mot Fiskaa at hun vil være nok en vestlending i toppen.

— Vi har tilbudt våre beste folk, og landsmøtet ser ut til å være enige med oss, sier han, og påpeker at det ikke var behov for å drive lobbyering for å få inn Miljeteig i ledertrioen.- Spørsmålet var om Oddny ønsket å stille selv.

- Har dere fått noen gode grunner til at Fiskaa ikke ble foreslått gjenvalgt?

— Nei, jeg forstår det ikke.

Er glad for forslag

I løpet av landsmøtehelgen er det satt ned en egen, ny, valgkomité som skal jobbe med det endelige forslaget til den nye ledelsen i partiet.

Ingrid Fiskaa er kjent med at Hordaland SV fremmer hennes kandidatur til sentralstyret.

— Og det er jeg glad for. Jeg ønsker å sitte der med stemmerett. Jeg mener jeg har noe å tilføre til sentralstyret, sier Fiskaa.

Hun har allerede sittet i sentralstyret i en årrekke. Fiskaa påpeker at hun er en av de få blant partitoppene som ikke har politikk som et heltidsverv, hun jobber fulltid som lærer, og mener dette er et viktig perspektiv å ha i sentralstyret.

- Har du fått en forklaring på hvorfor du ikke er innstilt til gjenvalg?

— Ikke utover at det handler om en kabal som skulle gå opp.

- Tydelig stemme

- Hvorfor bør du være i sentralstyret?

— Partiet vet at jeg er en tydelig stemme innad i partitoppen for viktige strømninger i SV. Det gjelder blant annet når det kommer til utenrikspolitikken.

- Hvordan har du markert deg?

— Etter statssekretærjobben i Utenriksdepartementet har jeg jobbet som lærer, og drevet med politikk på fritida. Jeg har vært involvert, men alt arbeidet er ikke nødvendigvis så synlig.