Helseministeren er bekymret over at nordmenn blir tyngre og tyngre. Både fagfolk og politikere settes nå i sving for å lage en handlingsplan for å få nordmenn til å spise mindre sukker, gå oftere tur og droppe pølsa på bensinstasjonen.

Resultatet vil bli en liste over konkrete tiltak for hva skoler, barnehager og kommuner kan gjøre for å forbedre nordmenns kosthold. Dagligvarekjeder vil også bli invitert med på råd for å få nordmenn til å velge sunnere matvarer. Planen skal være klar om ett år.

– Bakgrunnen for at vi nå setter i gang denne handlingsplanen, er at vi ønsker å forebygge fedme og sykdommer som diabetes, kreft og hjerte— og karssykdommer. Spesielt har diabetes II økt de siste åra. Det er bekymringsfullt, sier Brustad til Dagbladet.

Ifølge helseministeren koster mange av tiltakene ikke penger. Det er for eksempel gratis å gå på tur.

Et av tiltakene kan være å bytte ut brusautomater med vann på skoler og sette i gang informasjonskampanjer om bedre kosthold. Det vil også bli fokus på gymnastikk.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at overvekt og fedme blir et stadig større problem i Norge. Blant menn er det tre ganger så mange som sliter med fedme nå som på 1960-tallet.

– Vi vil for alt i verden unngå at vi får lignende fedmeproblemer som vi ser i USA. Utviklingen går i feil retning, sier Brustad.

Hun vil ikke framstå som moralist, men mener at hennes oppgave er å informere.