– Jeg er blitt orientert av ledelsen i Helse Sør-Øst om beslutningen i Rikshospitalets styre. Den beslutningen tar jeg til etterretning, sier Brustad til NTB.

Hun avviser å svare på hva hun mener eller tenker om vedtaket.

Politisk press

Styret i Rikshospitalet besluttet sent torsdag kveld byggingen av et pasienthotell var så kritikkverdig at sykehusets administrerende direktør Åge Danielsen ikke kunne fortsette i jobben.

Etter at det ble kjent at Danielsen satte i gang prosjektet uten at godkjenning og finansiering var på plass, krevde flere politikere hans avgang. Senterpartiets helsepolitiske talsmann på Stortinget Rune Skjælaaen var en av dem som gikk hardest ut.

– Styret gjorde det som var nødvendig. Ingen leder kan så grovt gå ut over de fullmakter han har fra styret uten at det får konsekvenser, sier Skjælaaen til NTB.

Vanntett

Høyres Inge Lønning sier at Rikshospitalets styre har gitt en begrunnelsen for vedtaket som er «vannett».

– Er byggeprosjektet gjort uten styrets viten og vilje, hadde de ingen annen mulighet enn å gi Danielsen sparken, sier Lønning.

Han legger til at når Danielsen har bakgrunn som departementsråd, kan han «på ingen måte ha vært uvitende om spillereglene».

Trist

KrF-leder og tidligere helseminister Dagfinn Høybråten beklager vedtaket:

– Det er trist. Danielsen har gjort en formidabel jobb for Rikshospitalet og hele Helse-Norge. Han kommer til å bli savnet. At situasjonen ble slik at styret ikke lenger hadde tillit, det får være styrets sak. Men Danielsens innsats for Rikshospitalet står det stor respekt av, uavhengig av denne saken, sier Høybråten.