Brustad har ønsket å bytte departement. Et drøyt år før stortingsvalget, fikk hun ønsket oppfylt. Brustad blir nå nærings— og handelsminister.

– Kritikken jeg har fått er ikke årsaken til at jeg bytter departement. Jeg har trivdes i jobben hver dag, sa Brustad til NTB før nøkkelkortet til ministerkontoret byttet eier.

Bjarne Håkon Hanssen blir nå Brustads etterfølger.

På spørsmål om han ønsket seg helse- og omsorgsdepartementet, sier Hanssen:

– Vel, det var Jens som bestemte det. Han ba meg ikke.

På rett plass

Stoltenberg vil ikke svare konkret på om omrokeringen av Sylvia er en degradering, men sier følgende:

– Det avgjørende er at de rette menneskene er på rette plassene i regjeringen.

Stoltenberg sier det var aktuelt å flytte Hanssen allerede i vinter, men at arbeids- og inkluderingsministeren da var opptatt med arbeidet knyttet til AFP og pensjonsreformen.

Politisk styring

En del av kritikken rettet mot Brustad dreier seg om svak politisk styring med Helse-Norge, store underskudd og lange helsekøer. Etter at Hanssen har overtatt nøkkelen til Brustads kontor sier han til NTB at han ser at den politiske styringen er et tema, men vil ikke kommentere om han oppfatter det nåværende systemet som et problem.

– Helt til for ti minutter siden hadde jeg en annen jobb. Jeg synes det ville vært uansvarlig å skyte fra hofta og rulle ut reformer allerede før jeg har begynt i den nye jobben, sier han.

Ikke fort i svingene

Opposisjonen synes slett ikke statsrådsbyttet er en uting. Høyre-leder Erna Solberg mener det er tydelig at Brustad har «møtt veggen». Laila Dåvøy, helsepolitisk talskvinne i KrF, sier det «ikke har gått raskt i svingene» med Brustad som minister.

– Jeg håper Hanssen gir et sterkere driv i helsepolitikken. Blant annet burde skjevhetene i omfordelingen av penger til helseregionene vært rettet opp for lenge siden. I tillegg er rusomsorgen i ferd med å rakne, sier Dåvøy. Hun har store forventninger til kursen Hanssen kommer til å velge.

– Jeg vil ta ham imot med åpne armer. Jeg håper på et tett samarbeid med Hanssen, sier Dåvøy.

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten sier at skiftet i Helse- og omsorgsdepartementet er en klar innrømmelse av at regjeringen ikke har lyktes i helsepolitikken, og mener omrokeringen bare betyr «mer av det samme».

– Sylvia Brustad har stått for en passiv og tilbakelent styring av sykehusene. Vi har opplevd en svekkelse av sårbare områder som psykiatri og rusomsorg, sier KrF-lederen til NTB.

– Modig

Stemmer i Helse-Norge er ikke fullt så kritiske til Brustads innsats. De fleste er tilbakeholdne med å kommentere tiden hennes i departementet.

– Jeg synes hun har vært modig, blant annet i forbindelse med sammenslåingen av Helse Sør og Helse Øst, mener styreleder i Helse Sør-Øst Hanne Harlem.

Lisbeth Normann, leder i Sykepleierforeningen, sier Brustad ufortjent er blitt en skyteskive og mener det er andre enn statsråden som må bytte plass for at Helse-Norge skal bli bedre.

– Noe annet er å overdrive statsrådens innflytelse og myndighet, sier Normann.

OVERTOK STAFETTPINNEN: Bjarne Håkon Hanssen overtok nøkkelen fra Sylvia Brustad i Helse- og omsorgsdepartementet i kveld.
Erichsen, Jarl Fr.