EYSTEIN RØSSUM

RUNE CHRISTOPHERSEN

— Jeg så aldri noen av dem. Det var alltid stille i leiligheten. Jeg syntes det var litt merkelig, sier Johnny Castillo. Han er nærmeste nabo til leiligheten der de to bodde sammen med sin ett år gamle datter, i Rinkebysvängen 75.

Castillo arbeider med kriminalforebyggende tiltak i innvandrerbydelen Rinkeby i Stockholm, og bruker det meste av arbeidstiden sin til å gå rundt i bydelen og i blokkene for å snakke med folk.

— Derfor var det ekstra rart at jeg aldri skulle støte på dem her ute på gangen, sier Castillo.

Heller ikke i går formiddag åpnet noen opp da Bergens Tidende ringte på den rødmalte døren til mullaens lille treroms leilighet i fjerde etasje.

Ville nærmere trosfeller

Paret med den lille datteren bodde frem til februar i år i en annen innvandrerbydel i Stockholm, i Märsta. Da byttet de leilighet med Yadira Persson, som den gangen hadde leiligheten i Rinkebysvängen 75.

— Jeg kom i kontakt med mullaen ved å svare på en annonse i avisen. Han sa at han brukte tiden sin på å studere Koranen, og at han ville flytte til Rinkeby for å komme nærmere et muslimsk miljø der. Han var svært religiøs - det skjønte jeg, og det sa han også selv, sier Persson, som ikke hadde hørt om terrorsiktelsen da BT ringte på døren hennes i går.

Smell og høye skrik

Tilbake i Rinkeby møter BT en lettere oppgitt vaktmester Rolf Sandell i vaskekjelleren. Det var han som måtte ordne opp etter at den nasjonale innsatsstyrken til svensk politi hadde slått inn døren til mullaen klokken 07 mandag morgen.

— Jeg har sagt til dem at de kan få låne nøkler av oss. Men det vil de visst ikke. Det er tredje gangen på kort tid nå at dører her er blitt slått inn av politiet, sukker Sandell.

Kona til en annen nabo av mullaen, Senad Buric, var hjemme da politiet slo til mandag.

— Hun hørte et smell og høye skrik. Hun gikk ut på gangen for å se hva som foregikk, men ble jaget inn igjen av to kvinner som sto utenfor døren til naboen. Det var sikkert politifolk, sier Buric, som heller ikke har sett noe særlig til mullaen og kona.

Kona og barnet var hjemme

Vaktmester Rolf Sandell vet derimot godt hvem mullaen og hans 25 år gamle kone er.

— Hun er svensk, og har konvertert til islam. Hun går alltid kledd i heldekkende kjortel - av og til med en glipe til øynene, av og til med et slør foran. Han gikk vestlig kledd, og virket helt vanlig, sier Sandell.

Kona var hjemme da Sandell kom for å sette i stand den ramponerte døren mandag ettermiddag.

— Hun sa ingenting, bare at hun ville gå ut. Hun pleier aldri å si noe, sier Sandell.

Borettslaget har 614 leiligheter med beboere fra 47 nasjoner. I vaskekjelleren strømmer folk med de forskjelligste tungemål og hudfarger ut og inn.

— Det blir mye fingerspråk. Men innvandrerne er mye hyggeligere å ha med å gjøre enn svensker, sier en annen av vaktmestrene, Stefan Söderlund.

MØTTES ALDRI: Johnny Castillo bor vegg i vegg med den terrorsiktede mullaen og hans lille familie i Rinkebysvängen 75. Men han har aldri hørt eller sett noe til dem. - Jeg syntes det var litt merkelig, sier Castillo.<p/>MATS ANDERSSON (foto)