Denne uken setter rundt 60.000 norske barn seg bak en skolepult for første gang. Da må alt av utstyr være i orden, noe som kan bety et stort innhogg i foreldrenes lommebok.

Butikken bugner over av reklame på alt man kan tenkes å trenge til skolestart.

Vi har sjekket hva du kan spare på å kle opp seksåringen i brukte klær. På Fretex i Lars Hilles gate er ikke utvalget så stort denne dagen. Men skoleklare Simen finner raskt en jakke (45 kroner) på stativet som faller i smak. Etter god hjelp fra betjeningen finner vi også en passe stor dongeribukse (19 kr) og en rutete skjorte (19 kr). Alt til under 87 kroner. Og Simen er fornøyd.

Billig uansett

Men butikksjefen forteller at barnetøyet stort sett står urørt. Til tross for finanskrise.

— Vi har merket at det generelt er vanskeligere å få solgt brukt barnetøy, selv om vi har mye bra tøy. Etterspørselen er synkende og vi må veldig lavt ned i pris for å i det hele tatt kunne selge noe, sier butikkleder Liv Spjeld By.

Heller ikke brukthandelen Barneboden på Mindre merker noe trøkk ved skolestart. Fretexsjefen tror årsaken til salgssvikten er at klær nå er så billig uansett hvor man handler. Teorien støttes av Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

— Prisfallet på klær har gjort at det er så rimelig å kjøpe nye barneklær at det går ut over bruktbutikkene. Siden 1994 har prisene falt med 47 prosent, og en må helt tilbake til 1980-tallet for å finne like billige klær, sier Bror William Stende, direktør for mote og fritid i HSH.

Hard konkurranse, reduksjon i toll og fjerning av importkvoter, forklarer prisfallet. Men nå kan prisfesten gå mot slutten, ifølge Brende.

— Tallene fra juni og juli viser at prisfallet var lavere enn på mange år, noe som kanskje kan indikere at bunnen er nådd. Men først når septembertallene kommer kan vi se om det er en varig endring.

Foretrekker nytt

Selv om klær har blitt billigere, viser bt.nos test at det fremdeles er penger å spare på å velge Fretex fremfor billigkjedene.

På handleturen var vi innom Cubus, Lindex og Hennes og Maurits. Prisnivået var ganske likt, og vi endte opp med klær fra H&M. Vi tok utgangspunkt i de rimeligste klærne til fullpris, og kunne da kle opp Simen for 477 kroner til skolestart. Altså mer enn fem ganger så dyrt som det brukte antrekket.

— Vi opererer med makspris. Og det vi selger er av bra kvalitet, vi sorterer bare ut det beste, sier Fretexlederen.

Men det er også mulig å gjøre svært gode kjøp hos billigkjedene. Vi fant en fin jakke på salg som nå bare kostet 25 kroner, mot tidligere 198 kroner.

Thorkildsen peker på at bruktklær har flere fordeler enn de rent økonomiske.

— Gjenbruk er miljøvennlig og bra for kloden vår. I tillegg er de giftige stoffene i nye klær vasket ut, påpeker Thorkildsen.

Brende er enig i at bruktbutikkene ofte kan tilby kvalitetsklær til en lavere pris.

— Men den jevne forbruker synes nok det er morsommere med noe nytt til barna. Og selv om det skrikes om krise, har de fleste mer i lommeboken enn for et år siden, på grunn av rentefall og lavere energipriser. Om det likevel skulle butte imot, så prioriteres barna høyt. Familiene sparer heller på herreklær, sier Brende.

Velger du nytt eller brukt? Skriv gjerne en kommentar.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK