• Ferdigmaten vår kan varmes opp i emballasjen, bare du tar av hanken.

Nydampet pinnekjøtt er kommet på plass i ferskvaredisken i Meny Oasen, sammen med et rikt utvalg andre fristende middagsretter som bare skal innom mikrobølgeovnen før de settes på bordet.

— Vi pakker ikke ferdigmaten i plast. Vi bruker pappbeger. Til grillmat brukes papirposer som er aluminiumsbelagt på innsiden, forteller ferskvaresjef Christian Heinonen til Bergens Tidende.

— En type pappbeger som vi bruker, har en hank av metall. Den skal selvsagt ikke inn i mikrobølgeovnen. Vi er nøye med å fortelle kundene dette, og vise dem hvor lett det er å fjerne hanken, sier Susanne Johannessen.

Hun er fagutdannet kokk, og sjef for ferdigmatproduksjonen i butikkens kjøkken.

— All ferdigmaten som selges fra denne disken er tilberedt i vårt eget kjøkken, bortsett fra grillet kylling. Den kommer praktisk talt ovnsklar fra Prior. Vi krydrer og griller.

— Men poser med aluminium hører vel heller ikke hjemme i en mikrobølgeovn?

— Nei, slett ikke. Disse posene egner seg heller ikke til oppbevaring av grillmat utover tre timer. Vårt råd til kundene er at kyllingen skal ut av posen og over på et fat eller i en glassform eller tilsvarende, sier Susanne Johannessen.

— Hvorfor bruker dere da disse posene med aluminiumsbelegg?

— De er gunstige til oppbevaring av grillmat rett etter at den kommer ut av ovnen. Glovarm mat fortsetter å koke, eller rette sagt trekke, i posen. Men etter hvert som maten kjølner, anbefaler vi annen emballasje.

Opptining av plastemballert frossenmat i isoporbeger er ikke aktuell problemstilling hos Meny. Frossen mat selges i tilvirkerens emballasje, sier Heinonen.

— Er kundene opptatt av slike spørsmål?

— Det varierer mye fra kunde til kunde. Vi legger vekt på å informere alle, uansett om det opptar dem eller ikke, presiserer han.

VARMMAT: Susanne Johannessen fyller ferdigmat på kartonger med nesten usynlig metallhank. Hanken skal ikke være med inn i mikrobølgeovnen.
RUNE NIELSEN