ANNE SLIPER MIDLING

Fulle hus i teateret, et kinohus som blir stadig større og eksplosjon i antall bokdebutanter. Den siste Forbruksundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn bruker stadig mer penger på kultur og fritid.

En gjennomsnittlig husholdning svir av 38.350 kroner i året på kultur og fritid. Til sammenlikning bruker den samme gjennomsnittshusholdningen 35.042 kroner på mat og alkoholfri drikke .

— Er du mett, kjøper du ikke mer mat, men bruker pengene på kultur. Dette har vært en klar tendens de siste årene, sier Eiliv Mørk, forsker hos Statistisk sentralbyrå. Han påpeker at nordmenn får stadig lavere utgifter til mat.

— I 1958 brukte nordmenn 40 prosent av inntekten sin på mat, og i flere utviklingsland brukes 100 prosent av inntekten på mat. I Norge er det nå bare 10 prosent av inntekten som går til mat, sier Mørk.

Erling Dokk Holm, forsker ved Institutt for urbanisme ved Arkitekthøyskolen, tror ikke flere penger i lommen får folk til å endre vaner, men at de vanene man allerede har blir forsterket.

— Hvis man har bil, så ønsker man større bil. Hvis man eier hus, så pusser man det opp enda litt mer. Hvis man har fjernsyn, så bytter man det ut med flatskjerm. Økt bruk av kultur og fritid er også en del av urbaniseringen. Byen har fått en positiv valør, og er ikke lenger syndens pøl. Skillet mellom høykultur og lavkultur er også i ferd med å falle bort, sier Dokk Holm.

KINOKØ: En gjennomsnittlig husholdning svir av 38.350 kroner i året på kultur og fritid. Kino er bare et av tilbudene nordmenn vet å prioritere. Bildet er tatt under Bergen Internasjonale Filmfestival i oktober 2003.<br/> ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN