• Å, hjelpe meg, den var vond! Den illsinte bien stikker brodden så dypt inn i ryggen til Eva Botnen som den klarer. - Det føles som om jeg har en maurtue under huden!

MS-syke Eva Botnen sitter i stuen hos hobby-birøkter Randi Brodersen, og har genseren trukket godt opp fra ryggen. Brodersen sitter like bak, utstyrt med pinsett og et glass med seks bier. Giften i broddene deres skal redusere Botnens smerter.

— Nå stikker den!

— Ja, det kjenner jeg jo, hikster Botnen. - Det er ikke så vondt, faktisk. Men jeg har jo forberedt meg på smertene.

Eva Botnen fikk diagnosen multippel sklerose (MS) i fjor sommer, en kronisk sykdom i det sentrale nervesystemet som kan føre til lammelser. Da det verste sjokket la seg, bestemte den 43 år gamle kvinnen seg for å kjempe med nebb og klør mot de dystre fremtidsutsiktene.

Naturmedisiner selv

— Jeg nekter å godta en fremtid med krykker og rullestol. Jeg må gjøre det beste ut av situasjonen. For meg, som selv er utdannet innen naturmedisin, var det da naturlig å søke til andre ting enn skolemedisinen, forteller hun.

Bigift ble løsningen. Eller mer konkret: Å la seg stikke av bier. Mange bier. Lenge. Helt til broddene deres er tømt for gift. Hun søkte seg selv frem til den noe spesielle behandlingsformen på internett, og har siden slukt alt hun er kommet over av litteratur og tv-programmer om bigiften.

Men frem til denne uken var jakten på bier i Norge fånyttes. Men så leste hun i BT om Randi Brodersen og de to bikubene hun har stående i hagen sin på Kronstad. Dermed ble det fart i sakene.

— Nå får jeg med meg rundt 30 bier hjem i et glass, og så skal jeg få en venninne til å sette stikkene på meg, helst annenhver dag, sier Botnen.

— Jeg har aldri gjort noe slikt før. Men jeg er blitt stukket selv, og vet hvor vondt det er, sier Randi Brodersen mens pinsetten hennes griper om kroppen til en ny bie. Den er fly forbannet og klar til aksjon.

Gift med 40 «godsaker»

— Vil du se?spør Randi Brodersen. Jeg nærmer meg skeptisk. Brodden til den forrige står fortsatt fast i Botnens rygg og pumper inn gift med taktfaste rykk, mens bien selv tumler rundt i et kjøkkenglass og venter på å dø.

— Det tar noen minutter før den har tømt seg, sier Botnen.

Nummer tre er stikker. Så nummer fire.

— Å hjelpe meg, den var vond! Det føles som om jeg har en maurtue under huden. Det svir. Jeg kjenner det langt nedover i beina, sier Botnen gledestrålende gjennom smertene, samtidig som bien selv river seg løs fra brodden sin og summer hissig rundt i stuen.- Bigift inneholder 40 ting som er godt for kroppen, hevder Eva Botnen.

I romjulen dro hun til England, kun for å bli stukket.

— Der fikk jeg 21 bistikk over åtte dager, og det hjalp både for smertene og balansen min, forteller hun.

Med livet som innsats

Bie nummer seks er ferdig med sitt, og er døden nær. De fem andre ligger i bunnen av kjøkkenglasset og har allerede tatt turen. Randi Brodersen skraper de seks broddene ut av Eva Botnens rygg med en kniv.

— I dag føler jeg meg bra , sier Eva Botnen når BT ringer henne dagen etter. Til tross for spasmer, smerter og en influensaliknende reaksjon, mener hun å merke at bigiften gjør jobben.

— Reaksjonene er helt normale. Det var kanskje litt mye med seks stikk når det var så lenge siden sist. Men jeg ville komme ordentlig i gang. Ingenting kan helbrede MS. Men dette er den eneste behandlingen jeg har lest om som kan forsinke utviklingen av MS, uten bivirkninger. Bistikkene gir meg en bedre hverdag. I morgen er jeg nok enda bedre!

STIKKET: Illsint borer bie nummer to brodden sin inn i Eva Botnens rygg. I flere minutter blir brodden stående og pumpe giften sin inn i henne. Håpet hennes er at giften skal forsinke sykdommen.

TAKKER BIENE: - Jeg takker biene for at de ofrer seg for meg, sier Eva Botnen (t.v.) Lørdag lot hun seg frivillig stikke av seks bier. Hun fikk ytterligere 30 med seg av Randi Brodersen (t-h.) til videre behandling.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ