RUNE VALDERHAUGGRO VIK (tegning) rune.valderhaug@bergens-tidende.no

Enkel, men romantisk bryllupsfeiring på solfylte spanske feriesteder er aller mest populært, sier Hilda Hillesland ved hovedkontoret til Den norske Sjømannsmisjon/Norsk kirke i utlandet i Bergen.

Også ved enkelte av de norske ambassadene i utlandet smis ektepar i hymens lenker som aldri før. Blant dem som gifter seg borgerlig utenlands er Roma, Paris og København på topp. Men også land i Asia, Mellom-Amerika og eksotiske øyer uten norsk representasjon, blir mer og mer vanlig, sier byråsjef Inger Brusell i Utenriksdepartementet til Bergens Tidende.

Roma på topp Utenriksdepartementet fører ingen samlet statistikk over brudevigsler ved de norske ambassadene som har vigselsrett. Men en rask telefonrunde bekrefter at 165 par giftet seg ved den norske ambassaden i Roma i fjor. Det er om lag 40 flere vigsler enn året før. Der tror man at økningen bare vil fortsette.

Ved ambassaden i Paris ble 114 tilreisende par erklært som rette ektefolk, mens København gjorde unna 105 vigsler i fjor. Begge steder har man hatt en liten økning.

Fordoblet på fem år I Sjømannsmisjonen har man ikke endelig tall for år 2000. Men i 1999 gikk 666 norske par til alters i sjømannskirkene.

– Med utgangspunkt tallene fra de sjømannskirkene som allerede har sendt inn sine statistikker, regner vi med å passere 750 brudevigsler i år 2000. Så tallene øker fra år til år, og er mer enn fordoblet siden 1995, da vi hadde 361 vigsler. Ingen andre av våre andre aktiviteter ved sjømannskirkene har en tilsvarende prosentvis vekst som vigsler, sier Hillesland.

Gifter seg i Syden Mest populært blant dem som dropper storstilt bryllupsfeiringer på hjemlige trakter, er kombinasjonen mellom sydenferie og ekteskap. I romantiske omgivelse i hagen ved Sjømannskirken på Gran Canaria ble det inngått 92 vigsler i 1999. Ved Sjømannsmisjonens stasjoner på Kanariøyene, Mallorca og den spanske solkysten kom man totalt opp i 271 vigsler samme år.

Også USA er populært og trekker til seg giftelystne. Både i Miami og San Francisco hadde man besøk av 50 norske brudepar i 1999. I New York endte man samme år på 37. De som vil ut på kortere tur for å si ja til hverandre, velger gjerne sjømannskirken i København, der man årlig har om lag 100 vigsler.

Mange reiser til Syden og varmen for å gifte seg.