Miljøvernminister Børge Brende fikk meldingen fra sin britiske kollega Margaret Beckett i går kveld. Forbudet mot de radioaktive utslippene skal gjelde de neste ni månedene. I perioden med utslippsstans skal muligheten for en ny, permanent rensemetode undersøkes nærmere.

«Vanvittig gøy»

— Dette er vanvittig gøy, og viser at det folkelige engasjementet, den faglige motstanden og ikke minst Børge Brendes innsats bærer frukter, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til BT.

— Det at ministeren varsler at hun nå vil ta kontakt med eierne av Sellafield for å få dem å slutte med utslippene i ni måneder er en helt utrolig opplevelse, sa en strålende tilfreds Børge Brende til NRK seint i går kveld. Brende har gjort det til en av regjeringens fanesaker å få stanset de radioaktive utslippene. Høyre-statsråden innkasserte dermed en solid politisk triumf.

Det er ikke første gang det kommer meldinger om at britiske myndigheter og eieren av Sellafield-anlegget, British Nuclear Fuels, om at de vil starte rensing og lagring av det radioaktive avfallet som sprer seg med havstrømmene oppover norskekysten. Så langt har det ikke munnet ut i noe konkret.

Diplomatisk protest

Men Bellona-lederen tror ikke Norge blir holdt for narr denne gang.

— Selv om dette er et midlertidig utslippsforbud, er et avgjørende slag i kampen mot Sellafield-utslippene nå vunnet. Dette er helt i tråd med de krav Bellona har stilt overfor BNFL og britiske myndigheter, sier Hauge.

For en måned siden forlot en illsint Brende et resultatløst møte med sin britiske kollega i London. Her varslet han at Norge kom til å sende en diplomatisk note til Storbritannia som protest mot den manglende viljen til å følge opp tidligere løfter om å stanse utslippene inntil ny renseteknologi er på plass.

Den mest aktuelle løsningen går ut på å felle technetium-99 ut av det flytende avfallet. Dermed er det mulig å støpe inn det radioaktive avfallet i betongblokker.

Børge Brende hadde planer om å kjøre Storbritannia hardt på Sellafield-saken under kommende ukes havmiljøkonferanse i Bremen der miljøvernministrene fra alle kyststatene i Europa deltar. Overfor BT har Brende tidligere spådd et veritabelt bikkjeslagsmål i Bremen. Nå slipper kanskje Høyre-statsråden å gå i strupen på sin britiske kollega.