Det var de første reaksjonene på britiske nettsteder og blant folk da det ble kjent at Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring. Selv om de fleste nyhetskanalene var raskt ute med å forklare at dommen vil bli forlenget om Breivik fortsatt er en fare for samfunnet, var det dette som ble diskutert i alle kanaler og nettsteder, skriver Aftenposten.

Vegg til vegg

— Ja, det er riktig. Folk opplever dette som en veldig mild straff, og forstår ikke konseptet med forvaring, sier Anne Leer, producer og journalist i BBC. Hun er ansvarlig for koordinering av Breivik-saken på alle BBCs sendeflater, og har også laget en dokumentar om massedrapene i Norge.

— Rettssystemet i Norge er veldig forskjellig fra det amerikanske og britiske, og folk forstår rett og slett ikke at man ikke får en livstidsdom når man har tatt livet av 77 mennesker. Vi har derfor gjennom dagen innhentet eksperter - både fra Norge og internasjonalt - for å forsøke å forklare det norske systemet, sier hun.Både BBC og SkyNews, de to største tv-kanalene i Storbritannia, sendte live fra Oslo de første timene mens dommer Wenche Elizabeth Arntzen leste opp dommen mot Breivik. BBC og BBC News har hatt en bred dekning i alle sine sendeflater utover formiddagen. Også den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera English, med nyhetsavdeling i London, sendte nyheter, kommentarer og intervjuer fra henholdsvis Oslo og London.

Stor interesse

BBC sier at interessen rundt saken har vært, og fortsatt er massiv.

— I dag hadde vi dommen på topp i alle nyhetssendinger fra morgenen av, men utover dagen har den konkurrert om å være toppsak sammen med Syria og vår egen prins Harrys siste utskeielser. Men som debattema er dommen mot Behring Breivik den mest interessante. Den står på sendeplanen i de fleste debattprogram både i dag og gjennom helgen, sier Leer.

Det er tre hovedtemaer som går igjen. Det ene er selve straffen. Det andre er forholdet mellom jusen og psykiatrien — og det tredje er de mer filosofiske spørsmålene rundt kravet til tilregnelighet og hvor syk man må være for å bli erklært sinnssyk.- Noen av det som debatteres heftigst hos oss - i tillegg til dommen – er styrkeforholdet mellom profesjonene. Mange britiske eksperter undres for eksempel over at dommerne kan sette til side en tung psykiatrisk rapport. Kan man ikke stole på ekspertene lenger, og er juristene alene som skal bestemme, sier Leer.

— Mange er også forundret over den store splittelsen innad i profesjonsgruppene. Juristene er uenige seg imellom, det samme er psykiaterne. I Storbritannia finner man sjelden en slik splittende innad i profesjonsgruppene, sier hun.

Luksus

På de store nettstedene, som The Times, Guardian og Daily Telegraph, var dommen mot Anders Behring Breivik den mest leste gjennom store deler av dagen.

Den tilsynelatende "milde straffen" og de "lukrative soningsforholdene" var hovedfokus hos tabloidene.

— Han burde blitt fengslet for 21 år for hvert av de 77 menneskelivene han frarøvet livet, mente en leser på Daily Telegraph's nettsider.

På kommentarplass blir det norske rettssystemet beskrevet som ett av de mest progressive i Europa, og at systemet har mer fokus på rehabilitering enn straff.

Flere aviser har også merket seg at Behring Breivik nå får tilsynelatende romslige soningsforhold. Mens norske medier beskriver forholdene som relativt spartanske, blir de i britiske medier beskrevet som nærmest hotellstandard.

— Breivik får boltre seg på tilsammen 80 kvadratmeter, med tilsammen tre rom. En celle hvor han skal sove, et arbeidsværelse og et treningsrom. Utover måltidene kan han blant annet ringe en slags roomservice og få brakt opp sigaretter på cellen, skriver Daily Mail.