Ifølge avisen The Guardian ble al-Faw inntatt etter et voldsomt bombardement fra Kuwait. Den strategisk viktige halvøya ligger lengst sørøst i Irak, inneklemt mellom Kuwait og Iran og med en smal kystlinje mot Persiabukta.

Ifølge det britiske fjernsynsselskapet ITV ble bakkeoffensiven framskyndet, for å forhindre at irakiske styrker satte oljefeltene i brann. Tre eller fire brønner var likevel påtent, het det i fredagsutgaven av The Times.

Eksplosjoner i Basra

Store eksplosjoner lyste opp himmelen i nærheten av byen Basra i Sør-Irak fredag morgen.

— Vi kan se store eksplosjoner og ildkuler i horisonten mot Basra, forteller David Fox, en av Reuters korrespondenter i Kuwait.

Han er på et utkikkspunkt 50 kilometer sør for den strategisk viktige havnebyen i Sør-Irak.

Fox forteller også at han kan høre lyden av amerikanske bombefly i området.

Eksplosjoner i Mosul

Flere eksplosjoner kunne tidlig fredag morgen høres i og rundt den nordirakiske byen Mosul, opplyser en Mohammed al-Bourini for TV-kanalen al-Jazeera.

Han sa i en live-overføring at han hørte flere eksplosjoner i Mosuls drabantbyer i 02.30-tida norsk tid. Da var det nesten gått en time siden luftvernsirenene lød i byen.

Mosul ligger helt nord i Irak, like utenfor det kurdisk-kontrollerte området rundt 100 kilometer fra Tyrkias sørlige grense.

(NTB)

The National Oceanic and Atmospheric Administration har laget til dette satellitt-bildet. På bildet ser vi noe som kan være oljebrønner som står i brann. Pilen peker på røyken fra brannene.
REUTERS/NOAA/Handout