– Vi ser svært alvorlig på saken, som helt klart må kunne omtales som en trussellignende handling. Men å trekke linjene fra trussel til å si at vi har mistanke om terrorvirksomhet, det har vi så langt ikke grunnlag for, sier vaktleder Lennart Kyrdalen ved Sentralvakta i Oslo politidistrikt til NTB lørdag kveld.

Kløe og svie

De to ansatte i Posten ble fredag satt i isolat etter at de fikk reaksjoner av brevet som var adressert til den israelske ambassaden.

Ved 17-tiden lørdag ble begge utskrevet fra Ullevål universitetssykehus, uten symptomer og erklært som ikke-smittefarlige for andre.

– Vi har avhørt den yngste av de to, mannen på 28 år som er leder for avdelingen mottaket på Skøyen. Han har forklart at han ikke var i direkte kontakt med brevet, men i samme rom. Han fikk ifølge egen forklaring kløe og utslett i ansiktet og på hendene, sier Kyrdalen.

Den 48 år gamle postansatte skal også gi sin forklaring til politiet lørdag.

Sjekker kjemikalier

Brevet som dukket opp på postmottaket i 16.30-tiden, undersøkes av Folkehelseinstituttet gjennom helgen. De regner med å bruke en til to dager på jobben. Deretter overtar Kripos brevet for kriminaltekniske undersøkelser.

Det var en stund frykt for at brevet til ambassaden kunne inneholde miltbrannbakterier, men ettersom de ansattes reaksjon kom så raskt og gikk fort over, ble denne mistanken avkreftet. Brevet kan derimot ha blitt påført et kjemisk materiale.

– Det er bekreftet lørdag kveld at det ikke er funnet spor av noen bakterier på brevet. Da gjenstår kjemikalier som en mulig forklaring, sier Kyrdalen.

Postlagt i Norge

Politiet ser svært alvorlig på at noen har sendt et brev med plan eller ønske om å skade eller påføre noen ubehag. Det er helt ukjent hvem som kan ha sendt brevet.

– Når Kripos overtar brevet fra Folkehelseinstituttet skal det analyseres for fingeravtrykk, DNA og andre spor. Da starter også jobben med å spore opp brevets gang. Andrehånds opplysninger tyder på at det er postlagt i Norge, men dette er ikke sakkyndig bekreftet, sier Kyrdalen til NTB.

Etterforskerne har så langt ikke grunn til å tro at flere brev er i omløp.

Avventer

Politiet hadde lørdag vært i kontakt med ansatte på den israelske ambassaden.

Ambassaderåd Aviad Ivri sier til Aftenposten.no at han er lei for å høre at folk er blitt syke som følge av brevet.

– Jeg håper de blir friske igjen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere før Folkehelseinstituttet og politiet er ferdige med sine undersøkelser, sier Ivri.

Følger med

Mens Posten venter på resultatet av prøvene, kommer de til å følge ekstra godt med, sier informasjonssjef i konsernet, Jørn Michalsen.

– Vi har hatt møter med de ansatte i dag, og det er klart de syns det er ekkelt, men de tar likevel situasjonen med ro, sier Michalsen til NTB.

De to som er innlagt fikk ros av politiet fordi de handlet helt i tråd med rutinene. Posten har opplevd lignende saker tidligere, men nå er det lenge siden, sier Michalsen.

– Vi har rutiner for slikt, men hva de går ut på, kan jeg ikke si noe om. Men vi følger med nå fremover, sier han.

Om det vil bli iverksatt noen nye sikkerhetstiltak, avhenger av hva som kommer fram i prøveresultatene.

Brevet var sendt til den israelske ambassaden i Oslo, men kom aldri frem. De postansatte som håndterte brevet på Skøyen fikk en umiddelbar reaksjon da de var i kontakt med det
Scanpix