OLAV GARVIK

— Hun har tatt helt av, og viser en selvtilfredshet og mangel på ydmykhet som bare Arbeiderpartiet kan være tjent med. Når hun snakker om «min politikk», så minner det om uttalelser Thorbjørn Jagland kom med i sin tid, sier Venstre- lederen til Bergens Tidende.

Sponheim har likevel god tro på at Bondevik-regjeringen overlever, trass i svake tall på meningsmålingene. Men det er utenkelig at en borgerlig regjering kan fortsette uten at Venstre kommer over sperregrensen på 4 prosent, tilføyer han.

Brutalt medietrykk

Det sliter å sitte med ansvaret, medgir han og begrunner det slik:

— Det er betydelige ulemper og kostnader ved å ha regjeringsmakt. Venstre straffes med ett til to prosentpoeng på meningsmålingene.

Dessuten er det nå blitt et medietrykk som er hardere og mer brutalt enn da jeg første gang ble statsråd i 1997. Angrepet på dem som sitter med makten har økt kolossalt, og som statsråder må vi bruke mye mer tid enn tidligere på å takle dette.

Kvitt milliongjeld

— Er du ikke nervøs for at Venstre faller helt ut av Stortinget neste år?

— Nei, jeg føler ikke noe stress i så måte, for venstrefolk har det med å oppføre seg annerledes enn andre når det nærmer seg valg. Halvparten av våre velgere bestemmer seg først i løpet av de siste tre døgn.

— For øvrig hadde Venstre i oktober et snitt på tre prosent oppslutning på målingene på landsbasis. Det er det beste vi har hatt siden vi påtok oss regjeringsansvar.

— Ville det være en nedtur å gå tilbake til Stortinget som menig representant?

— Absolutt ikke. Til det er jeg for glad i vårt parlament. Og for å være helt ærlig: det å være statsråd er mer slit enn stas, fortsetter Sponheim.

På spørsmål hva han og partiet har hatt mest igjen for å ta regjeringsansvar, svarer statsråden uten å nøle at det er skatteendringene i statsbudsjettet i høst, der delingsmodellen omsider er fjernet.

— Denne «kampen» har vært mitt varemerke siden jeg ble stortingsrepresentant for elleve år siden. Det å få en modell der vi vrir skatt på arbeid over til skatt på forbruk er en utrolig tilfredsstillelse for meg personlig, for det har i mange år vært en ensom kamp.

SLITSOMT: - Det å være statsråd er mer slit enn stas, sier Lars Sponheim.<p/>ARKIVFOTO: SCANPIX