Det er Frp-leder Siv Jensen som har meldt fra til Stortinget om gaven hun fikk på Presselosjens julebord: En magnumflaske whisky, av typen Upper Ten. Arbeiderpartiets Lise Christoffersen satt i juryen da Drammen skulle gi navn til en jubileumscognac. Hun fikk en helflaske for jobben. Hennes partifelle fra Sotra, Dag Ole Teigen, fikk et seks binds medisinsk leksikon av Sykepleierforbundet. Mens det var Harald T Nesvik fra Frp som mottok et førstedagsstempel fra Lichtenstein i 2010.

Alt over 2000 kr

Grunnen til denne oppsamlingen av ulike artikler er: Stortinget har bestemt at alle gaver representantene får til over to tusen kroner, skal innrapporteres. For å være på den sikre siden melder mange representanter inn stort og smått, som det ikke står prislapp på. Erfaringen har vist seg at det er bedre med en registrering for mye, enn en for lite.

Derfor har for eksempel Høyreleder Erna Solberg meldt inn gaven fra kollega Siv Jensen på 50-årsdagen i fjor: Et kokkekurs. Mens Knut Storberget har fått to tepper fra justisministeren i Aserbajdsjan. Ola Borten Moe fikk et bunadsslips av Trondheim Chamber, og Se og Hør har spandert en SPA-behandling på Mette Hanekambhaug (Frp)

Få feite bein

En gjennomgang BT har gjort i Stortingets register over verv og økonomiske interesser viser et nøkternt parlament, i hvert fall når det gjelder representantene fra Vestlandet. Helst går det i ulønnede tillitsverv i mer eller mindre ideelle organisasjoner. To mottar penger for delta i lokalpolitikken i hjemkommunen. Det er Bjørn Lødemel (H) fra Hornindal og Laila Reiertsen (Frp) fra Os.

Hilde Magnusson (Ap) fra Voss er den representanten fra vest med flest lønnede verv, hun har tre. Det gjelder et hvilende eiendomsselskap, Vendit, den økologiske butikken for barneklær, Tiljamid og Sameiet Gamlemeieriet på Voss.

— Det er ikke mye penger det er snakk om til sammen, sier Magnusson.

— Jeg er svært bevisst på ikke å si ja til styreverv som på noen måte kan komme i konflikt med min jobb som stortingsrepresentant.

Hennes partikollega fra Lindås, Tove Linnea Brandvik, frasa seg et lukrativt verv da hun kom på Stortinget. Hun var styreleder for Nordhordland Taxi. Men det har hun ikke vært siden hun ble innvalgt i 2009.

Arbeiderpartiets Magne Rommetveit fra Stord får honorar for å sitte i det interkommunale avfallsselskapet SIM Næring AS.

Warloe for musikk

Høyres Henning Warloe står oppført som styreleder i aksjeselskapet Buzz i Bergen.

— Det er et kommunalt selskap, hundre prosent eid av Bergen kommune. Formålet er å investere i musikkbransjen i Bergen, forklarer han.

- Har du noen gang behandlet saker i Stortinget der du har opplevd interessekonflikt her?

— Nei.

Og mer kultur: KrFs Laila Dåvøy har oppgitt at hun får honorar for å sitte i styret til Carte Blanche i Bergen. Mens Karin Woldseth (Frp), som er en ivrig vever på fritiden, har etablert enkeltmannsforetaket Norway Crafts

Ulønnet kasserer

En representant som fremstår svært beskjedent i registeret er Senterpartiets Erling Sande. Han er vara for partileder Liv Signe Navarsete, Sogn og Fjordane.

Sande har oppgitt to verv: Ulønnet kasserer i Løvebakken Mållag og ulønnet medlem i valgkomiteen til Det Norske Samlaget.

Gjermund Hagesæter (Frp) har aksjer i eiendomsselskapet Krikal AS på Lindås. Dette har hatt null inntekter og kraftig underskudd de siste tre år, ifølge regnskapet.

Mens Tore Bremer (Ap) har et gårdsbruk i Luster, der han for øvrig har solgt unna alle dyrene.

Bil og Klassekampen

De to partilederne fra Hordaland som sitter på Stortinget har litt ulike betingelser, men er begge nøye med å føre opp det de mottar.

Erna Solberg (H) har bilgodtgjørelse som partileder, og får ekstra som parlamentarisk leder.

Audun Lysbakken har ikke oppgitt noe.

— Jeg har noen aksjer i Klassekampen, men det er ingen lukrativ investering, for å si det sånn. Ellers har jeg ikke noe ekstra utover det jeg mottar i Stortinget, sier SV-lederen.

TEPPER: Tidligere justisminister Knut Storberget har fått to tepper.
NTB Scanpix
STYRELEDER: Henning Warloe jobber i musikkbransjen på si.
Arkiv