KRISTINE HOLMELID

Bakgrunnen er Bergens Tidendes test av brennbare barneklær. Ett av plaggene som sto i full fyr i løpet av få sekunder i, var en stripete akryljakke fra H&M.

— Etter testen deres bestemte vi oss for å undersøke denne og liknende jakker. Etter testen vår tilbakekalte vi 900 svarte jakker med fuskepels, sier markedssjef Helen Webster i H&M.

Ti av elleve tok fyr

Markedssjefen understreker at alle akryljakkene tilfredsstiller de norske sikkerhetskravene.

— Men vi føler et stort ansvar for våre kunder og er ekstremt nøye når det gjelder klær til barn, sier Webster.

Den svarte akryljakken hadde fuskepels rundt armer og hals. Det var denne som brant for fort til at kjeden vil selge den til barn. Jakken kom i handelen i uke 48.

Cubus selger ikke produkter i akryl til barn på grunn av brannfaren. Men H&M vil foreløpig ikke innføre forbud.

— Vi vurderer hvert plagg nøye, både de som er i akryl og de som er laget av andre materialer, sier Webster.

Bergens Tidende testet i slutten av november utvalgte barneplagg fra de store kjedene H&M, Cubus, Spar Kjøp og Lindex. Ti av elleve plagg tok fyr i løpet av få sekunder. Dette var både plagg i ren bomull og syntetiske stoffer.

Mange syntetiske stoffer slukner av seg selv og kan lage dype brannsår i huden, mens bomull tar lett fyr og brenner fort.

- Akryl farligst

— Akryl er det farligste, det ville jeg ikke kjøpt til mine egne barn, sa fagansvarlig Kirsi Laitala ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) til BT.

Etter testen fjernet Spar Kjøp de fire barneantrekkene som BT testet. De 1700 plaggene ligger fremdeles på lageret.

— Vi har ennå ikke testet dem. Det viktigste var å få dem ut av butikkene. Folk skal kunne handle trygt hos oss, sier produktsjef Harald Nøss i Spar Kjøp.