• Vi er rykket mye nærmere en situasjon med lavere radioaktivitet langs norskekysten.

Det sier miljøvernminister Børge Brende til bt.no, etter at han i ettermiddag møtte sine britiske ministerkolleger Margaret Beckett og Elliot Morley i London.

Brende tar likevel ikke den endelige seieren i Sellafield-slaget på forskudd, selv om britene har innført et såkalt moratorium, eller midlertidig utslippsstans.

— Vi er ikke fornøyd før vi har en permanent løsning. Derfor opprettholder vi presset på Storbritannia, sier Brende.

Utslippene av det radioaktive stoffet technetium-99 (TC-99), som også forurenser norskekysten, ble stanset av den britiske regjeringen i fjor sommer. Det skjedde etter langvarig norsk press, diplomatisk protest og en rekke harde politiske konfrontasjoner.

Utslippsstansen gjelder i utgangspunktet i ni måneder. I denne perioden skal en rensemetode utprøves. Hoveddelen av fullskalaforsøket ble gjennomført før jul.

Den såkalte TPP-metoden går ut på å felle technetium ut av det flytende avfallet gjennom en kjemisk prosess. Deretter kan det støpes inn i betong og lagres i deponi på land eller under jorden.

Eieren av Sellafield-anlegget, BNFL, er forsiktig optimistisk med tanke på permanent utslippsstans.

— Første fase i renseforsøket ble unnagjort helt på slutten av fjoråret. De første indikasjonene lover bra med tanke på bruk av TPP-metoden ved rensing av technetium, men det er for tidlig å konkludere endelig, opplyser selskapets informasjonssjef Alan P. Hughes til bt.no.

Omtrent det samme svaret fikk Brende under dagens møter i London. Avgjørelsen om det blir rensing eller nye år med radioaktive utslipp fattes i februar eller mars. Det skjer etter en omfattende evaluering av forsøket.

Skulle britiske miljømyndigheter vende tommelen ned for rensemetoden, er det duket for ny radioaktiv utslippsdose alt i mars-april.

Høyre-statsråden er optimist:

— Den britiske tonen er nå en helt annen og de faglige motforestillingene mot rensemetoden er forsvunnet. Men jeg selger ikke skinnet før bjørnen er skutt, sier Brende.