Brende fikk forsterket optimismen etter opplysninger som ble lagt frem på en konferanse om Sellafield i London fredag.

Her opplyste det britiske miljødirektoratet og Sellafield-eieren British Nuclear Fuels at forsøkene med den nye rensemetoden har vært svært vellykkete. Dermed kan det gå mot varig stans i de omstridte utslippene av det radioaktive stoffet technetium-99, slik BT skrev i går.

— Men jeg vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, sier Brende til BT etter fredagens konferanse.

Han imøteser nå den endelige bekreftelsen fra sin britiske ministerkollega Elliot Morley. Avgjørelsen er ventet i mars eller april.

Miljøstiftelsen Bellona, som har vært en pådriver for den rensemetoden som er utprøvd med suksess i Sellafield de siste månedene, er strålende fornøyd.

— Dette er fantastiske nyheter. Nå gjenstår det bare formaliteter før den endelige avgjørelsen om varig utslippsstans blir fattet, tror fagmedarbeider Erik Martiniussen.

Opplysninger fra det britiske miljødirektoratet, Environment Agency, som ble lagt frem på konferansen i London, viser ifølge Bellona-medarbeideren at den nye teknologien har klart å rense ut rundt 97 prosent av technetium fra det flytende atomavfallet.

— Disse resultatene er mye bedre enn forventet. Dessuten er andre faglige hindringer for utslippsstans nå ryddet av veien, sier en glad Martiniussen til BT.