Brekk bekrefter overfor NTB at han selv ikke er kandidat til ledervervet, men sier at han stiller seg til disposisjon for å sitte i partiets ledelse også etter landsmøtet.

– For å unngå diskusjoner og spekulasjoner i media om en påstått lederstrid i partiet, vil jeg si at dersom Liv Signe Navarsete stiller til valg som partileder, vil jeg allerede nå si at jeg støtter hennes kandidatur, sier Brekk.

Første nestleder og nyslått landbruksminister Lars Peder Brekk er fungerende partileder etter at Åslaug Haga torsdag trakk seg som partileder og statsråd. Partilederen sitter i det mektige regjeringens underutvalg, der også statsminister Jens Stoltenberg og finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen sitter.

– Det følger av min funksjon som fungerende partileder at jeg også møter i regjeringens underutvalg, sier Brekk.

Hard diskusjon

Det siste døgnet har det vært en hard diskusjon i Senterpartiet om Brekk som fungerende leder skal fortsette å lede partiet eller om det raskt skal kalles inn et ekstraordinært landsmøte for å velge Liv Signe Navarsete. Også kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil at et ekstraordinært landsmøte snarest mulig skal velge en ny Senterparti-leder.

Partivedtektene fastslår at et ekstraordinært landsmøte skal innkalles med en frist på tre måneder og kan dermed tidligst bli avholdt i slutten av september.

Favoritt

Onsdag vil Senterpartiets landsstyremøte ta stilling til om det blir et ekstraordinært landsmøte eller om Brekk skal fungere som leder fram til det ordinære landsmøtet i mars neste år. Da er andre nestleder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete skyhøy favoritt til ledervervet. Fredag var hun på Karmøy sammen med statsministeren og forsikret da at det ikke var noen maktkamp mellom henne og Brekk.

Stortingsrepresentant Rune Skjælaaen blir ny parlamentarisk leder etter at Brekk ble utnevnt til ny landbruksminister.

– Bøndene fornøyd

– Bøndene i Trøndelag blir sikkert godt fornøyd, sa Brekk da han kom ut på Slottsplassen etter statsrådet var avsluttet.

Han sa han ville videreføre arbeidet som Terje Riis Johansen hadde stått for og sa at han hadde et godt forhold til landbruksorganisasjonene.

Brekk har tidligere vært fiskeriminister et par måneder i Bondevik I-regjeringen.

FORNØYD: Lars Peder Brekk, fungerende leder i Senterpartiet, ble i statsråd i kveld utnevnt til ny landbruks- og matminister.
Bendiksby, Terje