TV 2 avslører i kveld at Anders Behring Breiviks 1500 sider lange manifest inneholder det som etter alt å dømme er flere krypterte koder og kartkoordinater til lokasjoner flere steder i Europa og i Norge.

Både politi og frivillige dataeksperter jobber på spreng for å finne ut hva som ligger skjult i manifestet, ifølge TV 2.no.

Opprettet egen gruppe

Sammen med flere andre har Rolf Frøysa, teknisk direktør i firmaet DataGuard AS, avdekket den potensielt skremmende informasjonen.

— Jeg er helt sikker på at Breivik ønsket at dette skulle bli oppdaget, men ikke sikker på når, sier Rolf Frøysa til TV 2.Torsdag oversendte de informasjonen til politiet, som bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt informasjonen, og at de finner dem meget interessant.

— Jeg er kjent med informasjonen. Og vi har også en egen gruppe som går gjennom nettopp med tanke på det, men utover det kan jeg ikke si noe, sier politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Skjulte koordinater

Skjult i det som ser ut som vanlige lenker til Internett-adresser i manifestet, har dataekspertene avdekket 46 punkter som kan være skjulte GPS-koordinater.

— Av ren nysgjerrighet førte jeg inn én av kodene. Da havnet jeg på Central Rail Station i London. Jeg syntes det var tilfeldig, men veldig merkverdig, sier Frøysa til TV 2.Da alle de 46 mulige koordinatene fra det såkalte manifestet var plottet inn, dukket det opp et tydelig bilde.

Punktene lå for det meste i store byer i Europa - to av dem i Oslo sentrum.

— Alle koordinatene er innenfor et område i Europa. Forskjellige lokasjoner som Hannover, Stockholm, Hamburg. Det er det som gjør at dersom dette er koordinater, så stemmer dette ganske bra, i forhold til at man treffer storbyer og disse tingene, sier Frøysa til TV 2.

Frykter hemmelige meldinger

Da Anders Behring Breivik ble varetektsfengslet gikk fengslingsmøtet for lukkede dører - blant annet nettopp av frykt for at han skulle sende kodede meldinger til eventuelle meningsfeller eller medsammensvorne.

Politiadvokat Christian Hatlo vil ikke bekrefte overfor TV 2 hvorvidt de har funnet hemmelige meldinger i materialet de nå har mottatt. Hatlo understreker imidlertid viktigheten av å finne disse, hvis de er der.

— Det er klart at det vil være viktig nå, sett opp mot denne gjerningen, sier han til TV 2.no.

MANIFESTET: Det voldsomme dokumentet på 1500 sider er spekket med høyreekstrem ideologi og informasjon om planleggingen av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.