Terrorsiktede Anders Behring Breivik opptrer rolig i avhørene på politihuset fredag, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Breivik (32) ble fredag morgen litt etter klokken 9 hentet fra Ila fengsel i Bærum, og kjørt til politihuset på Grønland i Oslo.

Han ble kjørt i en Mercedes Geländewagen med svart plast foran vinduet.Avhøret fredag var en gjennomlesing av det 50 sider lange dokumentet som ble produsert etter at Breivik ble avhørt i sju timer lørdag og søndag. Han ble ikke stilt nye spørsmål i fredagens avhør.

— Dette er ikke et klassisk avhør, men en gjennomgang og presiseringer av det han sa i det forrige avhøret. Alt skal gjennomgås og han skal konfronteres med det han tidligere har forklart, sa Kraby på pressekonferansen.Ifølge politiadvokaten samarbeider Breivik med politiet.

— Hans væremåte har ikke endret seg. Han er påfallende rolig og forklarer seg mer enn villig, sa Kraby.Ifølge politiadvokaten stemmer det han forteller med de opplysningene politiet har.Politiet vil ikke si når og hvor neste avhør av terrorsiktede Anders Behring Breivik skal finne sted.

— Vi gjør dette av sikkerhetsgrunner, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Virkelighetsfjerne krav

Breivik har tidligere stilt krav som politiet betegner som helt umulige å innfri, for i det hele tatt å omtale de to terrocellene han hevder finnes i Norge.

Også Breviks forsvarer Geir Lippestad har omtalt kravene som helt urimelige.

— Det jeg kan si er at kravene er så virkelighetsfjerne at de er umulige å etterkomme. De er ikke av verdslig art, som det har fremkommet i mediene, fortalte Lippestad til Aftenposten.no i et intervju tidligere denne uken.

I det første avhøret skal det ha fremkommet at Brevik hadde planer om å ramme Gro Harlem Brundtland. Hun var på Utøya samme dagen som skytingen, og Breivik skal ha hatt planer om å gå etter Brundtland, som han selv har omtalt som landsmo(r)deren.

Erkjenner ikke straffskyld

Breivik skal også ha forklart at han hadde større planer i Oslo enn de han gjennomførte. Han skal ha ønsket å gjennomføre bombeattentat mot to sentrale bygninger i hovedstaden, i tillegg til Regjeringskvartalet.Politiet fortalte etter det første avhøret at det var en dialog mellom dem og Breivik, men at avhøret var krevende.

Breivik har erkjent de faktiske forhold, både knyttet til Utøya og Regjeringskvartalet, men han han erkjenner ikke straffskyld. Lippestad har uttalt at hans klient har «et helt annet verdensbilde enn alle andre».

— Han sier han er lei seg for at han måtte gjøre det han gjorde, men at det var nødvendig. Han sier han er i en krig, uttalte Lippestad etter det første avhøret.

I tillegg til avhørene av Brevik har politiet en omfattende jobb foran seg. På en pressekonferanse i går fortalte politiet at de har planer om å avhøre samtlige av personene som var på Utøya.

I dag klokken 13 avholder politiet en ny pressekonferanse.