Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen er ekspert på høyreekstremisme og nynazisme. Da han vitnet torsdag, nevnte han noen bøker som har vært viktige inspirasjonskilder for moderne terrorister.

En av dem er «The Turner Diaries», skrevet av William Pierce under pseudonymet Andrew McDonald. I retten i dag bekreftet Anders Behring Breivik at han kjenner den.

Styrtet fly i Pentagon

I boken, som er skrevet i 1978, legger hovedpersonen til slutt ut på et selvmordsoppdrag ved å styrte et fly med en atombombe inn i Pentagon.

— Dette er altså skrevet lenge før 2001, påpekte Bjørgo.Boken handler om en organisasjon som starter en geriljakrig mot amerikanske myndigheter, jøder og svarte, i protest mot at våpenlovgivningen blir strammet inn. Organisasjonen bomber FBI-hovedkvarteret, og begår flere andre terrorangrep. Det utvikler seg etter hvert til en verdensomspennende rasekrig, der alle ikke-hvite blir utryddet.

Oppfølgeren, «Hunter» fra 1989, beskriver hvordan en soloterrorist er mer effektiv enn organisert terrorgruppe.

Inspirerte Oklahoma-bomberen

— Disse bøkene, skrevet av en markant amerikansk nynazist, markerer en endring i terroristiske doktriner. De er ideologiske bøker, og har i dag mye større innflytelse enn Hitlers «Mein Kampf». De har inspirert flere terrorister, og influerte blant annet Timothy McVeigh, bombemannen fra Oklahom City. Han brukte en sekvens fra boken som oppskrift, sa Bjørgo.

Et utdrag av «The Turner Diaries» ble funnet i McVeighs bil. I likhet med Breivik, laget han bomben av kunstgjødsel.

I dag fikk Breivik anledning til å kommentere vitnemålene. Han avviste at «The Turner Diaries» har vært viktig for ham.

— Jeg skumleste den i 2010. Det er en ekstremt dårlig bok, og bombeoppskriften der er helt verdiløs, sa Breivik.

Breivik: - Jeg er antirasist

Han protesterte også mot Bjørgos kopling mellom høyreekstremisme og rasisme.

— Det er helt feil av å plassere rasisme på høyresiden. Jeg engasjerte meg i denne kampen fordi jeg er antirasist. Jeg kjemper mot rasisme overfor etniske nordmenn, sa Breivik.

Flere av ekspertvitnene har påpekt at Breiviks terrorstrategi er feilslått. Han har sagt at ett av målene med aksjonen var å skape en heksejakt mot hans moderate meningsfeller, noe som vil skape en motreaksjon og folkeopprør.

-Jeg kjenner ikke til at en slik strategi har lyktes noen gang, sa Bjørgo.

Det protesterte Breivik mot.

— Vi ser det blant annet i Syria i dag, der opposisjonen fremprovoserer angrep fra regimet, for å skaffe seg støtte. Det har blitt gjort av Hizbollah i Libanon, al-Qaida, og mange andre, sa han.

«The Turner Diaries»