Rettstoksikolog Jørg Mørland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt forklarte i retten at stoffene Anders Behring Breivik inntok før terrorhandlingene 22. juli kan ha gitt ham en rus.

— Stoffene kan ha gitt en viss rus, og kan hos noen personer føre til aggresjon, sa Mørland.

Da Breivik fikk komme med sine kommentarer, benyttet han anledningen til å korrigere professoren.

Breivik: - Gir ingen rus

— Primærsårsaken til bruk av ECA er å sørge for at hjertet tar opp mer oksygen og kraftig økt ytelse, både fysisk og mentalt. Det gir ingen rus i konvensjonell forstand, sa Breivik, og fortsatte:

— Det som forskerne kanskje ikke kjenner til, er at ECA resultaterer i kraftig vannlating. Det er årsaken til at man dehydrerer, sa Breivik, med en uuttalt henvisning til det første avhøret av ham på Utøya, der han uttrykte frykt for å dø om han ikke fikk i seg væske.

— Jeg vet ikke om vi skal gå inn i en slags farmakologisk diskusjon på virkningene, svarte professor Mørland.

Mørland var første vitne ut da retten ble satt torsdag. Han forklarte at legenes funn og Breiviks forklaring stemmer overens: Breivik hadde sentralstimulerende stoffer i kroppen 22. juli.

— Mitt mandat har vært å undersøke hvorvidt Breivik har vært påvirket av de stoffene han tok under handlingene han utførte 22. juli, forklarte Mørland.

Han startet sin forklaring med svar på noen praktiske spørsmål rundt Breiviks bruk av ECA-stack, bestående av efedrin, koffein og aspirin. Breivik skal i perioden før 22. juli ha brukt anabole steroider, og ha eksperimentert med forskjellige sentralstimulerende stoffer.

Breivik tok siste kapsel med ECA-stack rundt klokken 12 den 22. juli.

Forvrengt virkelighetsforståelse

Mørland forklarte i retten at han har regnet på hva slags påvirkning Breivik har hatt av stoffet utover dagen. Legene som undersøkte Breivik natt til 23. juli, har uttalt at Breivik virket «normal, men oppstemt».

— Stoffene kan ha gitt en viss rus, og kan hos noen personer føre til aggresjon. Efedrin kan også føre til en forvrengt virkelighetsforståelse. Her må også nevnes at efedrin i litteraturen sies å ha gitt psykose noen få ganger, sa Mørland.

Han understreker likevel at virkningen av stoffene har avtatt hos Breivik utover dagen.

— Han har nok vært oppstemt, og har nok vært noe påvirket av sentralnervestimulerende stoffer, sa Mørland.