Bare et minutt etter at Anders Behring Breivik fikk høre avslutningen på aktors påstand, reiste han seg, ble satt på håndjern, smilte og ga sin egenkomponerte, høyreekstreme hilsen.

Deretter ble han ført ut av rettssalen til den ventende cellen i tinghusets kjeller.

— Fornærmelse

Hilsenen var den samme som han gjorde om morgenen de første dagene av rettssaken, som startet 16. april.

Den gang sluttet han med hilsenene etter å ha blitt oppfordret til det fra pårørende og overlevende.

— Det er en uting, en regelrett fornærmelse, sa Trond Blattmann i Støttegruppen etter 22. juli den gang.

Hilsenen er også nevnt i Breiviks kompendium, og skal signalisere tilholdighet til hans påståtte terrororganisasjon.

- Svakt fundert

Påstanden fra aktoratet er slik: Breivik må dømmes til tvungent psykisk helsevern, fordi det er for stor tvil om han var tilregnelig.

— Påstanden var jo svakt fundert på en del punkter. Vi har ikke fått snakket så mye med ham, hvorfor han smilte eller hva han tenkte. Men helhetsinntrykket vi fikk, var at han mener mye var tynt fundert, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere.

Smilte og ristet

Verken han, Geir Lippestad eller de tre bistandsadvokatene var overrasket over at påstanden ble utilregnlighet og psykiatrisk behandling.

— Det som var fint fra påtalemyndighetens side, var at de var klare på hva de anser som det viktigste, nemlig de grandiose vrangforestillingene, sier Lippestad.

Underveis, mens aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden kom med sin prosedyre, smilte og ristet Breivik tilsynelatende oppgitt på hodet gjentatte ganger.

HILSEN: Anders Behring Breivik viste igjen frem sin høyreekstreme hilsen.
Aftenposten Video